Informatie over soa's

1Wat is een soa?
Soa is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening, ook wel geslachtsziekte genoemd. Het zijn infecties met een virus of bacterie. Een soa hoeft geen ziekte aan de geslachtsdelen te zijn, al kan dit voorkomen. Vaak geven soa’s zowel klachten aan de geslachtsdelen (zweertjes, veranderde afscheiding, bloed, pijn) als een algemeen grieperig gevoel (koorts, zwellingen, keelpijn, hoofdpijn, uitslag op lichaam). De meest voorkomende soa’s zijn herpes simplex type 2, genitale wratten, chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis en hiv. Er zijn nog andere type soa’s die vooral in het buitenland voorkomen. Aandoeningen als schaamluis en schurft worden meestal niet tot de soa’s gerekend.
2Hoe groot is de kans dat ik een soa heb?
De kans dat je een soa hebt opgelopen is uiteraard het grootst als je onveilige seks hebt gehad. Dus als er geen voorbehoedsmiddel is gebruikt of niet correct. Maar ook als er lichamelijk contact is geweest tijdens de besmettelijke periode. De besmettelijke periode kan worden herkend door wondjes of zweren bij de partner. Ook als je tot de risicogroepen behoort heb je een grotere kans op een soa. Dit zijn jongeren tot en met 25 jaar, mannen die intiem contact hebben met mannen en mensen die seks hebben met (mensen met) meerdere partners of kind zijn van zo’n persoon.
3Waarom zou ik mijzelf op een soa laten testen?
Wanneer je klachten hebt die op een soa kunnen wijzen, dan is de reden om je te laten testen duidelijk. Maar dan kun je ook denken “ik heb er niet zoveel last van, laat ik er maar gewoon niet aan denken”. Dit kan blijvende schade veroorzaken. Mensen die chlamydia (één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen), gonorroe of syfilis hebben kunnen verminderd vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden wanneer de soa niet op tijd wordt behandeld. Daarnaast kan syfilis verminkingen, hersenschade en orgaanschade veroorzaken en zelfs tot de dood leiden. Dit zijn soms ook soa’s die je niet merkt.
4Waarom een soa-test bestellen van internet?
Waarschijnlijk denk je bij jezelf laten testen op een ziekte niet aan een test bestellen via internet. Het online bestellen van een soa-thuistest biedt echter voordelen ten opzichte van een soa-test maken via de huisarts of GGD. Deze zullen eerst de klachten beoordelen en op basis daarvan een inschatting maken of een soa-test in jouw geval zinvol is. Hier gaat tijd overheen, waardoor het vaak niet binnen twee dagen kan. Op rekeningafschriften kan de soa-test zichtbaar zijn. Bij de GGD moet je tot een risicogroep behoren. Behoor je daar niet toe, dan is een online bestelde soa-test goedkoper.

Testen op een soa

1Welke tests verkoopt Soa Test 24?
De testen die Soatest24 op dit moment verkoopt zijn de testen voor herpes, chlamydia, gonorroe en syfilis. Hiervan is namelijk bekend dat het de meest voorkomende soa’s zijn die ook kunnen worden ontdekt door middel van een zelftest. Er zijn ook andere veelvoorkomende soa’s als hiv en hepatitis. De hiv thuistest is echter alleen verkrijgbaar in gespecialiseerde apotheken en op dit moment nog illegaal om te verkopen via internet. Er zijn ook soa’s die niet tot de veelvoorkomende soa’s behoren waardoor testen erop minder zinvol zal zijn, zoals Trichomonas. Daarom wordt een test hiervoor (nog) niet aangeboden op Soatest24.
2Op welke soa moet ik testen?
Op websites als Dokteronline en Soaaids is veel informatie te vinden over de verschillende klachten en de soa’s (en andere ziekten) die deze kunnen veroorzaken. Ook op deze website vind je informatie over soa’s. Check daarvoor het weblog. Sommige soa’s veroorzaken specifieke klachten. Denk aan Gonorroe. Wanneer je deze klachten hebt is de kans groot dat je het hebt. Gonorroe en Chlamydia komen soms samen voor. Heb je algemene of geen klachten maar wel onveilige seks gehad? Wanneer je hetero bent kun je dan het beste een chlamydia test maken. Wanneer je homo bent een gonorroe test of syfilis test.
3Ik wil op alle soa’s tegelijk testen, kan dit?
Het kan zijn dat je niet weet welke soa-test je moet kiezen. Of misschien geeft het een veiliger gevoel om op meerdere soa’s te testen omdat de klachten erg op elkaar kunnen lijken of er kans kan zijn op dubbelbesmetting (zoals bij Chlamydia en Gonorroe). Dat snappen we van Soatest24 en daarom is er ook een algemene soa-test verkrijgbaar die een combinatie is van alle in onze webshop verkrijgbare soa-testen. Bovendien betaal je voor deze alles in één soa-test minder dan voor de testen apart. Meer soa’s testen voor minder geld dus. Bekijk snel jouw voordeel in de webshop.
4Moet mijn partner ook een soa-test maken?
Dat ligt eraan of er intiem contact is geweest en welk voorbehoedsmiddel er is gebruikt. Een condoom kan bescherming bieden tegen hiv, chlamydia, gonorroe, syfilis en genitale herpes, maar dan moet het niet scheuren en op tijd worden gebruikt. Indien er zweren aanwezig zijn op het lichaam of er een uitbraak is van herpes helpt een condoom echter onvoldoende. Er moet dan worden gewacht tot na de besmettelijke periode. Blijkt uit de test dat jij een soa hebt en vermoed je dat jouw partner besmet kan zijn, dan moet je ervoor zorgen dat jouw partner ook een test maakt.

Soa-thuistest

1Is een soa-thuistest ingewikkeld?
Een soa-test zelf thuis uitvoeren is niet ingewikkeld, maar het moet wel op de juiste manier worden gedaan. Wordt de test niet 100% correct uitgevoerd dan is de uitslag onbetrouwbaar. Daarom zitten er bij al onze soa-testen duidelijke gebruiksaanwijzingen. Twijfel je over wat er in de gebruiksaanwijzing staat? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. Dit kan van maandag tot en met vrijdag. Je kunt daarvoor de chatfunctie op de website gebruiken. Is de chatfunctie niet beschikbaar, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend? Vul dan het contactformulier in en er wordt zo snel mogelijk contact opgenomen.
2Hoe snel zie ik de uitslag van de soa-zelftest?
Wanneer je vermoed dat je besmet bent met een soa, wil je het liefst niet al te lang in spanning zitten. Het voordeel van een soa-thuistest is dat je deze al binnen twee dagen in huis hebt en al binnen 10 minuten de uitslag weet. Het is misschien aantrekkelijk om direct na het moment van de vermoedelijke besmetting een soa-test uit te voeren. Dit is echter niet handig vanwege de incubatietijd. Soa-testen kunnen dus het beste worden gemaakt wanneer de incubatietijd voorbij is. Dit verschilt per soa die je denkt te hebben. Meestal is het een paar weken.
3Wat moet ik doen als de test positief is?
Je doet waarschijnlijk een soa-test omdat je hoopt daarna snel weer met een gerust hart verder te kunnen met je leven en de vraag “Heb ik een soa?” achter je te kunnen laten. Maar wat als de uitslag positief is? Dat is best wel vervelend. Per soa verschilt het of een behandeling noodzakelijk is. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis is altijd een behandeling nodig, neem dan contact op met de huisarts. Voor herpes is niet persé een behandeling nodig, maar deze kan wel helpen bij het verminderen van klachten. Zorg in ieder geval dat je jouw partner(s) inlicht.
4Welke behandelingen zijn er mogelijk voor soa’s?
Heb jij een soa opgelopen en wil jij er graag van af? Bij sommige soa’s is dat onmogelijk, zoals bij de virusinfectie herpes. Gelukkig is er zalf beschikbaar en medicijnen als valaciclovir waardoor je niet meer merkt dat je deze ziekte hebt. Bacteriële infecties met chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen worden bestreden met antibiotica. De infectie gaat dan helemaal weg. Wel kan de infectie in sommige gevallen al schade hebben veroorzaakt. Dit is met name het geval als de besmetting al lang geleden is. Er zal dan worden gekeken in hoeverre dit zich kan herstellen en of compensatie mogelijk is.

100% anoniem testen

1Bestel ik een anonieme soa-test?
Jouw anonimiteit wordt tijdens het bestellen van testen op Soatest24.nl op diverse manieren gegarandeerd. Zo worden de soa-testen altijd in een discrete verpakking verzonden. Wil je niet dat er een pakketje thuis wordt bezorgd dat anderen open kunnen maken of waarover zij vragen kunnen gaan stellen? Dan is het mogelijk om het pakketje op een ander adres of speciaal afhaalpunt in de buurt te laten bezorgen. Je kunt de bestelling dan ophalen op een tijdstip dat jou uitkomt. Je wilt waarschijnlijk ook liever niet dat er Soatest24 op jouw bankrekening verschijnt. Daarom hebben wij gekozen voor bedrijfsnaam.
2Komen anderen erachter als ik een soa-thuistest maak?
Het maken van een soa-thuistest is niet iets om je voor te schamen. Het is juist erg verstandig omdat er zo voorkomen kan worden dat je ernstig ziek wordt of een ziekte verspreidt. Echter wil je soms niet dat anderen hier achter komen. Als je huisgenoten hebt wordt het lastiger om de test ongemerkt te maken. Hoewel de test erg snel in de wc te maken is wordt het aangeraden om, om de mogelijkheid van soa-test anoniem maken te garanderen, de test te doen als er geen andere mensen thuis zijn of in het huis van een vriend(in).
3De test is positief maar ik wil niet naar de huisarts, wat nu?
Wat als de soa-test uitslag positief is, maar ben je bang om naar de huisarts te gaan? Dat verschilt per soa. Bij herpes is het niet altijd een probleem wanneer je niet naar de huisarts gaat. Het kan wel uitslag en pijn veroorzaken en daarom moet je het niet voor jouw partner(s) verzwijgen. Bij chlamydia en gonorroe kan een doktersbezoek kan beter niet al te lang worden uitgesteld vanwege risico op blijvende schade zoals onvruchtbaarheid. Heb je syfilis of ben je zwanger, ga dan toch direct naar de dokter. Kies voor een tijdstip waarop je weinig bekenden tegenkomt.
4Komen anderen het te weten als ik een soa laat behandelen?
Nee, anderen hoeven er niet achter te komen wanneer je een soa laat behandelen. De huisarts geeft jou zalf of een virusremmer in het geval van herpes en een antibiotica injectie of antibioticakuur bij andere infecties. Alleen als je meerdere injecties nodig hebt dan wordt je doorgestuurd naar een soa kliniek. Daar is vertrouwelijkheid ook erg belangrijk, je hoeft dus niet onnodig veel gegevens achter te laten. Het kan echter wel zijn dat je een brief thuisgestuurd krijgt van de verzekering. Let dus goed op de post en zorg ervoor dat anderen brieven van jouw verzekering niet kunnen openmaken.

Waarom soatest24?

1Waarin verschillen de testen van Soa Test 24 ten opzichte van andere online soa-testen?
Er zijn soa doe-het-zelf tests, labtests en soa-testen bij de huisarts of GGD. Veel soa-testen die online worden aangeboden, zijn testen waarbij jij een uitstrijkje of urinemonster op moet sturen naar het laboratorium, dit onderzocht wordt en je daarna bericht krijgt over de uitslag. Het duurt dan nog een paar dagen totdat je de uitslag krijgt. Er zijn andere testen op de markt die ook direct een uitslag geven. De voordelen van testen van Soa Test 24 zijn een duidelijke gebruiksaanwijzing, 96,8% betrouwbaarheid, een chatmogelijkheid met klantenservice, volledige anonimiteit, een snelle verzending, testuitslag binnen 10 minuten en scherpe prijzen.
2Waarom kiezen voor een doe het zelf soa-test?
Het voordeel van een doe-het-zelf test soa is dat het snel en gemakkelijk uit te voeren is en je de uitslag al binnen 10 minuten kunt hebben. Je hoeft dus geen week of langer in spanning te zitten. Je bent erbij wanneer je de test uitvoert dus kun je ook beter controleren of er ook wel echt een test wordt gedaan waardoor je meer zekerheid hebt. Soa zelftesten kunnen ook betrouwbaar zijn. De prijs is een stuk voordeliger, voor een laboratoriumtest betaal je vaak 40 tot 50 euro, terwijl je voor dat bedrag een combinatietest voor alle soa’s hebt.
3Hoe weet ik of de uitslag betrouwbaar is?
Deze doe-het-zelf soa testen zijn voor 96.8% betrouwbaar, mits de instructies goed worden opgevolgd. Daarom zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de testen en is er mogelijkheid om contact op te nemen met de klantenservice om op deze manier de onbetrouwbaarheid die veroorzaakt wordt door verkeerde afname te voorkomen. Hoe betrouwbaar de methode is verschilt per soa. Chlamydia en gonorroe testen door urine zijn voor mannen betrouwbaar, voor vrouwen kan een uitstrijkje daarnaast extra zekerheid geven. Een urinetest kan voor herpes geen 100% uitsluitsel geven, maar wel of je in een besmettingsperiode zit. De syfilis urinetest is betrouwbaar als screening.
4Waar kan ik ervaringen van anderen lezen?
De website van Soa Test 24 bestaat nog niet zo heel lang. Vandaar dat je ook nog geen reacties van klanten op de website terug kunt vinden. Bij al onze producten is wel een mogelijkheid voor onze klanten om het product te beoordelen. Wij zouden het erg leuk vinden als klanten na het bestellen van een soa test op deze website een reactie achterlaten ter informatie van andere klanten en zodat wij weten of onze producten en onze service gebruiksvriendelijk genoeg is. Wanneer het product niet naar wens is, kunnen wij kijken of het probleem op te lossen valt.

Kosten soa-test

1Een soa-test bij de huisarts is toch gratis?
Het ligt eraan of het laten uitvoeren van een soa-test bij de huisarts gratis is. De kosten van de soa-test gaan van jouw eigen risico af. Heb jij jouw eigen risico al verbruikt, dan heb je mazzel en is de soa check gratis. Dan moet je echter al wel diverse medische bezoeken of behandelingen in dat jaar hebben gehad. Is dat niet het geval, dan betaal je de soa-test alsnog zelf. Het kan dan gaan om een bedrag van 30 tot 40 tot en met een paar honderd euro. Van tevoren is dat niet altijd duidelijk.
2Je kunt je toch gratis en anoniem laten testen bij de GGD?
Sommige mensen denken `GGD soa-test! Gratis!` Dit is echter lang niet altijd het geval. Om voor een gratis soa-test bij de GGD in aanmerking te komen moet je behoren tot de doelgroep van jongeren tot en met 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen en/of sekswerkers. Je wordt eerst beoordeeld of er bij jou extra veel kans is op een soa. Wordt gevonden dat niet het geval is, dan wordt je weer doorgestuurd naar de huisarts. Op momenten dat er veel vraag is naar gratis soa-testen moet het personeel van de GGD immers keuzes maken.
3Wat is de gemiddelde prijs van een soa-zelftest?
De gemiddelde prijs van een soa-zelftest ligt aan het soort test. Zelftesten op basis van urine zijn het goedkoopst. Met verzendkosten betaal je altijd minimaal 14 euro. De meeste doe-het-zelf soa-thuistests kosten tussen de 16 en 17 euro. Wil je een laboratoriumtest dan zijn de kosten veel hoger. Of het nu bij de huisarts is of online, je betaalt vaak wel minimaal 40 euro. Met de combinatietest krijg je ruim 20% korting op de verschillende thuistesten van Soa Test 24. Je krijgt waar voor jouw geld, omdat er veel aandacht is besteed aan gebruiksaanwijzing, service en discrete verpakking.
4Mijn vraag staat er nog niet tussen?
Heb jij een dringende vraag aan Soa Test 24 maar staat jouw vraag met het antwoord er nog niet tussen? Kijk dan eens bij de pagina´s ´Over ons´, ´Hoe werkt het´ en ´Blog´. Nog steeds geen antwoord op jouw vraag? Wij beantwoorden jouw vraag graag wanneer je deze stelt via het contactformulier bij ´Contact´. Zodra we jouw vraag binnen hebben krijg je zo snel mogelijk een passend antwoord. Met jouw goedkeuring kunnen we de vraag en het antwoord dan in deze FAQ opnemen. Wil je dat niet, dan plaatsen we het uiteraard niet. Discretie is voor ons immers zeer belangrijk.