SOA verschijnselen en symptomen bij man en vrouw

meest voorkomende soa's
Wat zijn de meest voorkomende soa’s?
september 30, 2017
soa na carnaval
Een soa na carnaval
oktober 22, 2017

SOA verschijnselen en symptomen bij man en vrouw

Inmiddels zal je al wel het nodige hebben gelezen over soa’s, de seksueel overdraagbare aandoeningen. Wat soa’s zijn, hoe je eraan komt en ook hoe je je ertegen kunt beschermen.

Dat je een soa hebt, hoef je niet altijd te merken. Je kunt drager zijn, maar geen symptomen hebben. Wanneer je een soa hebt, dan doe je er altijd goed aan om zo snel mogelijk een behandeling op te starten. Daarom is het zo belangrijk dat je de verschijnselen en symptomen van de verschillende soa’s kent en met een test uit ons assortiment vervolgens zekerheid krijgt of je daadwerkelijk een soa hebt. Zowel mannen, als vrouwen kunnen een soa krijgen. Graag nemen we je mee in hoe je een soa herkent, de verschijnselen van een soa en wat de symptomen zijn. En daar waar er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen geven we dat aan.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestTest op...Prijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen .
√ Voor Mannen & Vrouwen
√ Orale test (keel)
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Voor Mannen & Vrouwen
√ Anale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Soorten soa’s

Alleen al in Nederland lopen er per jaar meer dan 100.000 mensen een soa op. De veroorzaker van een soa kan een bacterie zijn, maar ook een schimmel of een virus. De ene soa is makkelijker overdraagbaar dan de ander en komt dus dan ook vaker voor. Denk daarbij aan de soa’s chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes, genitale wratten, hiv en hepatitis B.

Andere soa’s, zoals HPV, shigella, schaamluis, schurft, trichomonas komen minder vaak voor.

Algemene symptomen van een soa

Er zijn een aantal algemene symptomen wat mogelijk kan duiden dat je een soa hebt. Dat zijn:

· Pijn algemeen, in de onderbuik of specifiek aan geslachtdeel

· Pijn tijdens het vrijen

· Een branderig gevoel

· Huiduitslag

· Zwellingen zoals zweertjes, blaasjes en wratten

· Jeuk

· Klieren in de lies die opgezwollen zijn

· Bloedverlies

Heb je een van deze symptomen, wees dan beducht op een soa. Nu is het niet zo, dat als je onveilig hebt gevreeën en je hebt een soa opgelopen, dat je dat dan meteen gaat merken. Er zijn gevallen dat je het helemaal niet merkt. Dat je drager bent van een soa maar niet de symptomen hebt. Dat is mooi, zou je denken, maar niets is minder waar. Want jij als drager kunt het wel weer verder verspreiden. Afhankelijk van de soort soa, kun je er op een later moment, soms jaren later, er alsnog last van krijgen, met soms ernstige complicaties.

Neem jezelf en een soa serieus

Maar bedenk, dat er enige tijd overheen gaat voordat bepaalde symptomen tot uiting kunnen komen. Symptomen die eerst nauwelijks merkbaar zijn en pas na verloop van tijd steeds heftiger worden. Of dat je het pas opmerkt, wanneer het zich een aantal keren heeft herhaald. Dat het plassen niet goed gaat en pijn blijft doen. Vooral in het beginstadium, dat de verschijnselen van een soa zich gaan uiten, is het belangrijk dat je veranderingen in je lichaam goed waarneemt en dat je ze vooral serieus neemt. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Algemene verschijnselen soa man en vrouw

Hoewel er zeer zeker ook algemene klachten kunnen zijn bij het hebben van een soa, zoals koorts, vermoeidheid, misselijkheid, huiduitslag en dergelijke, is het goed dat je aandacht gaat naar de lichaamsgebieden waar de verschijnselen en symptomen van een soa zich met name manifesteren. Dat geldt vooral zowel mannen, als vrouwen. Let goed op en neem veranderingen waar in het gebied rondom je geslachtsdeel, je anus (en daarmee met plassen, ontlasting en onderbuik) en in keel, hals en mond.

Soa symptomen bij man

Waar kun je als man zoal opletten als je vermoedt dat je een soa hebt opgelopen?

Soa symptomen bij de man aan penis en bij plassen

Het plassen kan pijn doen en branderig aanvoelen. Daarnaast kunnen je testikels gevoelig worden en uiteindelijk ook pijnlijk zijn. Een ander symptoom is afscheiding uit je plasbuis. Dit alles zou kunnen duiden op een chlamydia besmetting. Is echter de afscheiding uit je penis geel/groene van kleur, pusachtig, dan spreken we ook wel van een ‘druiper’ en heb je vermoedelijk gonorroe. Komen er wratten rondom je penis, dan kunnen dat genitale wratten zijn. Terwijl blaasjes en zweren rondom de penis weer een symptoom is van Herpes genitalis.

Soa symptomen bij de man aan anus en bij ontlasting

Bij meerdere soorten soa’s kan het zijn dat je anus geïrriteerd is of dat je anus jeukt. Komen er kleine wratjes rondom je anus, dan kunnen dat genitale wratten zijn. Blaasjes en zweren bij de anus duidt mogelijk op Herpes genitalis. Dat je diarree hebt komt voor bij chlamydia. Afscheiding in je ontlasting kan ook een symptoom van een soa zijn. Bloederige afscheiding bij bijvoorbeeld chlamydia en een slijmerige of pusachtige afscheiding bij gonorroe.

Overige soa symptomen bij de man

Je zou het niet meteen in verband brengen met een soa, maar let op als je keel ontstoken is of wanneer de klieren in je hals zijn opgezette. Blaasjes en zweren rond de mond kan Herpes genitalis betekenen. Evenals rode plekjes op de huid. Huidafwijkingen, vermoeidheid, koorts, misselijkheid, spier- en gewrichtspijn en pijn in de onderbuik zijn weer symptomen van hepatis B. Al deze niets vermoedende symptomen lijken ook veel op die veroorzaakt worden door een Hiv besmetting. Die begint met verschijnselen die veel weg hebben van een gewone griep – koorts en algehele malaise. Andere, typische verschijnselen die het werk kunnen zijn van de soa syfilis zijn vlekjes over het hele lichaam, maar toch vooral in handpalm en op de voetzolen, opgezette lymfeklieren en haartuitval en oogklachten.

Seksuele gevolgen van soa bij de man

Door een soa zou je te maken kunnen krijgen met erectieproblemen. Overigens kan een erectieprobleem ook door hele andere euvels worden veroorzaakt zoals bijvoorbeeld stress. En een zaadlozing die je niet goed onder controle hebt, waardoor je snel klaarkomt.

Soa symptomen bij de vrouw

Waar kun je als vrouw zoal opletten als je vermoedt dat je een soa hebt opgelopen?

Soa symptomen bij de vrouw aan vagina en bij plassen

Het plassen kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Tussen twee menstruaties door kun je bloedverlies hebben. En een vaginale afscheiding die voor jou meer dan normaal is. Of dat je pijn hebt tijdens het vrijen, met bloedverlies. Het zijn symptomen die onder andere horen bij een chlamydia besmetting. Maar ook bij de soa gonorroe. Hoewel, in dat geval de vaginale afscheiding meer stinkt of pusachtig is. Wanneer er blaasjes en zweren komen ronde de vagina en het plassen doet pijn dan heb je mogelijk een besmetting met hepatitis B.

Wratten bij je vagina of wratten in je vagina of rondom de baarmoedermond (dat is voor jou niet zichtbaar) duidt op Genitale wratten. Jeuk, pijn en een branderig gevoel horen daar bij.

Soa symptomen bij de vrouw aan anus en bij ontlasting

Een symptoom van een soa kan de irritatie of jeuk bij je anus zijn. Wratten bij de anus kunnen Genitale wratten zijn. Een afscheiding in de ontlasting die slijmerig is of pusachtig lijkt kan de soa gonorroe inhouden.

Overige soa symptomen bij de vrouw

Door een soa, bijvoorbeeld een chlamydia besmetting, zou je een heftige pijn in de onderbuik kunnen krijgen, al dan niet met koorts. Ook is bekend dat je ontstekingen in je bekkengebied kunt krijgen. Dat dan gepaard gaande met koorts. Andere ontstekingen, zoals die van de keel of opgezette klieren in de hals zijn symptomen van gonorroe. Vaak in het begin niets vermoedende ‘ongemakken’ als vermoeidheid, misselijkheid, spier- en gewrichtspijn, huidirritaties, pijn in de onderbuik kunnen uitingen zijn van hepatitis B. Terwijl rode plekjes op de huid of slijmvliezen en blaasjes en zweren rondom de mond een besmetting met herpes genitalis kan inhouden. Wat ook niet gemakkelijk en snel te ontdekken is, is een besmetting met Hiv. De verschijnselen in het beginstadium lijken op een gewone griep met koorts en algehele malaise. Naast griep, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid zijn de typische symptomen van syfilis vlekjes over het hele lichaam, maar dan toch vooral in de handpalmen en op de voetzolen. Ook oogklachten en gezichtsverlies worden daarbij genoemd.

Seksuele gevolgen van soa bij de vrouw

Als vrouw kun je door een soa minder zin in seks krijgen. Het kan zijn, dat je ook minder klaarkomt. Daarnaast zou je tijdens gemeenschap pijn kunnen hebben.