Hoe loop je een soa op?

soa zwangerschap
Soa en zwangerschap
december 16, 2017
complete soa test
Waar koop ik een complete soa test?
december 23, 2017

Hoe loop je een soa op?

Als je even niet oplet heb je zo een soa te pakken. Nou ja, zo maar? Je moet er best nog wel wat voor doen. Een soa verspreidt zich niet via de lucht. En je krijgt het ook niet als met iemand op een tochtig hoekje staat. Denk dan niet de volgende dag, als het snot uit je neus loopt, “O jee, ik heb een soa”. Je moet er dus wel wat voor doen om een soa te krijgen. In ieder geval contact met een ander. En dan niet zo maar contact.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestTest op...Prijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen .
√ Voor Mannen & Vrouwen
√ Orale test (keel)
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Voor Mannen & Vrouwen
√ Anale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Voor 23 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
- Chlamydia
- Gonorroe
€ 39,-
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Van de een op de ander

Er zijn allerlei infectieziekten. Ziekten of aandoeningen die door binnendringende bacteriën of virussen ziekteverschijnselen in of op je lichaam veroorzaken. In dat geval ben je door een ziekteverwekker geïnfecteerd. Je bent besmet. Infectieziekten zijn besmettelijk. Dat wil zeggen, dat de ziekteverwekker gemakkelijk van persoon op persoon overgaat. En dat kan op verschillende manieren. Via inademing van besmet lucht, het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel. Maar ook het hebben van fysiek contact met een ander kan een overdracht veroorzaken.

Soa – een begrip apart

Soa, een afkorting die staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Met soa wordt een groep van infectieziekten bedoeld, waarbij betreffende bacteriën of virussen via seksuele handelingen van de ene mens op de andere worden overgebracht. Geslachtsziekten, een ander begrip, zijn ook infectieziekten die door seksuele handelingen worden overgedragen. Alleen deze ziekten bevinden zich specifiek op de geslachtsdelen, terwijl een soa zich daarnaast ook in de mond, op de ogen, huid, bloed en ingewanden kan voorkomen. Een geslachtsziekte is in feite een soa. En een soa is meer dan alleen een geslachtsziekten.

Fysiek contact

Je kunt op allerlei manieren met iemand fysiek contact hebben. Je stelt je aan iemand voor en geeft hem/haar een hand. Je feliciteert iemand en kust de ander. Je helpt iemand met opstaan. Of met het opplakken van een pleister bij een vervelende snijwond. Goed, het gaat nu niet of zo iets vaak voorkomt of dat de kans op besmetting klein of groot is. Het gaat erom, dat jij je bewust bent van wat fysiek contact is en dat er een kans is op overdacht van bacteriën of virussen, in het algemeen. En ook, dat hygiëne, zoals handenwassen, helpt bij het voorkomen ervan.

Soa en fysiek contact

Soa, of eigenlijk een soa, wordt alleen via fysiek contact overgedragen op een ander. En dan echt niet door iemand enkel de hand te schudden. Daar is over het algemeen wel iets meer voor nodig. En wel seksuele handelingen. Bij seksuele handelingen moet je onder andere denken aan neuken, pijpen, vingeren en beffen. Handelingen die je verricht wanneer je intiem met iemand bent. Maar, lees toch ook even verder onder het kopje ‘Soa zonder seks’.

Want er zijn situaties denkbaar waarin het niet om seks gaat, maar toch wel over soa’s.

Soa en vocht

Ziektekiemen, zoals bacteriën en virussen, gedijen goed in vocht. Voor het overdragen van een soa, gaat het dan ook meestal om fysiek contact tussen die lichaamsdelen waar zich relatief veel vocht bevindt. Lichaamsvocht, waaronder speeksel, sperma, vaginale afscheiding en ook bloed. Vocht afgescheiden door slijmvliezen. De plaatsen waar soa-

ziektekiemen kunnen zitten zijn dan ook in het algemeen in en op de geslachtsdelen, je anus, in je mond en keel. Ook je ogen kunnen ontstoken zijn door een soa. En dan je huid, evenals de lippen van je mond. Rode uitslag en de vorming van blaasjes of wratten kunnen een ziekteverschijnsel zijn van een soa.

Soa krijgen door geslachtgemeenschap

Geslachtsgemeenschap is een seksuele handeling waarbij ongemerkt soa’s overgedragen kunnen worden. Bij vaginale geslachtsgemeenschap komt de penis in de vagina en wrijft tijdens de handeling langs schaamlippen en de schedewand. Er is een optimaal en intens contact. Wanneer nu een van beide partners besmet of (niet wetend) drager van een soa is, dan is de kans zeer groot dat deze op dit moment wordt overgebracht op de ander.

Dit zelfde geldt voor anale geslachtsgemeenschap. Een seksuele handeling waarbij de penis in de anus zit. Ook hier is nu een ideale fysieke contactmoment voor overdracht. Kans op besmetting is zeer groot.

Soa krijgen door orale seks

Oraal betekent ‘de mond betreffend’ of ‘door de mond’. Orale seks is dan ook de ander met de mond seksueel bevredigen. Voor mannen is dat pijpen. De penis wordt met de mond afgezogen. Voor vrouwen is dat beffen, waarbij de vagina en met name de clitoris met de tong wordt gestimuleerd. Dan kennen we ook nog het zogenaamde kontlikken, waarbij de anus met de tong wordt gemasseerd. Al deze handelingen zijn seksueel, fysiek en vooral intens. Er komt veel lichaamsvocht bij vrij. De kans op overdracht van bacteriën of virussen tijdens deze handelingen is dan ook zeer groot.

Soa krijgen door speeltjes

Er hoeft niet altijd een direct contact te zijn tussen personen om een soa over te dragen. Het kan ook indirect. Via iets anders. Op seksgebied zijn er vele speeltjes te krijgen en de dildo, ook wel kunstpenis, en de vibrator zijn daar voorbeelden van. Wanneer een dildo eerst in de vagina wordt gebracht en gelijk daarna in of de mond of de anus van de ander, dan is de kans op overdacht van een soa zeer groot. Ziektekiemen gaan over van vagina op dildo en van dildo in anus of mond/keel van de ander.

Soa – altijd en overal

Een bacterie of een virus maakt geen onderscheid in sekse, in tijd en in plaats. Krijgt een ziektekiem de kans om over te gaan op een ander, dan doet hij dat. Ongeacht of dat van man op man is, van vrouw op vrouw of van man op vrouw (of andersom). Er zijn wel factoren die de kans op besmetting en de gevolgen daarvan verkleinen of vergroten. Er zijn ook hulpmiddelen om de kans van het krijgen van soa te verkleinen. Denk aan het condoom en het beflapje.

Soa zonder seks

In principe gaat het bij soa’s om seksuele handelingen. Maar er zijn toch ook nog andere situaties denkbaar waarbij een soa kan worden overgedragen. Los van de vraag of de kans daarop klein of groot is, zijn hier enkele voorbeelden:

· Het dragen van een niet schone onderbroek van een ander.

· Via bloed bij open wonden.

· Geprikt worden door een ander reeds gebruikte injectienaald.

Mogelijk kun je zelf ook nog andere situaties bedenken.