herpes type-2
Hoe krijg je herpes type-2
juni 9, 2019

Een soa door voorvocht

We geven je graag tips om je seksuele gezondheid te beschermen. Maar hoe zit het met het vinden van oplossingen voor die stressvolle seksuele gezondheidssituaties die onvermijdelijk opduiken als je seks hebt? Het onderwerp is dit artikel is: kan ik een soa krijgen door voorvocht? Veel mensen zijn in de war over hoe ze veilige seks kunnen hebben bij het omgaan met voorvocht, ook wel de meer wetenschappelijke namen “pre-ejaculaat”, “voorseminale vloeistof”. Hoe je het ook noemt, dit is de vloeistof die uit de penis komt voor de ejaculatie.

De hoeveelheid voorvocht iemand produceert varieert van persoon tot persoon, met sommige mensen die een penis bezitten, die tot 5 ml kunnen aanmaken, en anderen helemaal niet. Als je sexy wordt met iemand die wel pre-ejaculaat produceert (en ze weten misschien niet of ze dat doen of niet), dan moet je erop letten of het in je lichaam komt. Waarom? Laten we daar nu een antwoord op geven.

Welke soa’s kun je door voorvocht krijgen?

Hoewel het nog steeds moeilijk is om te zeggen of voorvocht je zwanger kan maken, is er geen twijfel mogelijk dat je een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) kunt krijgen door voorvocht. Degenen waar je op moet letten zijn HIV, gonorroe, chlamydia en Hepatitis.

HIV

Hoewel het geenszins de doodstraf is die het vroeger was, is HIV een virus dat veel gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Er is op dit moment geen genezing en daarom is het een goed idee om je best te doen om het niet te krijgen. Dit virus leeft in bloed, vaginaal vocht, sperma, moedermelk en voorvocht. Je kunt het krijgen en niet weten dat je het hebt, dus het is belangrijk om je regelmatig te laten testen.

Chlamydia

Chlamydia is heel gewoon bij mensen met vagina’s (vooral als je jong bent), dus het is een goede om te weten. Deze bacterie kan leven in vaginaal vocht, sperma en voorvocht.

Gonorroea

De gonorroea is een andere zeer veel voorkomende bacteriële besmetting die door voorvocht (evenals sperma en vaginaal vocht) kan worden overgebracht.

Hepatitis B

Hepatitis is een door bloed overgedragen virus dat invloed heeft op je lever. Alleen Hepatitis B kan worden overgedragen door middel van voorvocht (alle soorten kunnen worden overgedragen via sperma, vaginaal vocht en bloed).

Conclusie soa’s en voorvocht

Als je seks hebt met iemand, is de enige manier om er absoluut zeker van te zijn dat het niet in je lichaam terechtkomt, het gebruik van een condoom.

Het is goed om te weten dat zelfs dat niet helemaal effectief zal zijn, want zoals je misschien weet, zijn condooms, zelfs als je ze elk procent effectief (omdat ze kunnen breken of afglijden). En omdat de meeste mensen condooms niet elke keer correct gebruiken, is de gemiddelde effectiviteit van condooms 82%.

Wat moet je dan doen? De realiteit is dat geen enkele seks 100 procent veilig is – wat je kunt doen is je risico’s minimaliseren. Een manier om dat te doen is voorkomen dat er geen vloeistoffen die mogelijk sperma of Soa’s in je lichaam kunnen binnendringen – en dat betekent dat je condooms moet gebruiken.

Comments are closed.