Sexting: wat is het?

voorvocht
Een soa door voorvocht
juni 11, 2019

Sexting is een samenstelling van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’. Het is een fenomeen dat met de komst van het internet en verschillende programma’s waarmee kan worden gechat, steeds groter is geworden. Kort gezegd omvat de term sexting het versturen van seksueel getinte berichten, bijvoorbeeld via Whatsapp. Hierbij gaat het vaak om naaktfoto’s en verleidelijke berichten. Het is voor eenieder belangrijk om de gevaren van sexting te kennen. Op een onverantwoorde manier omgaan met sexting kan namelijk negatieve gevolgen hebben. 

Risico’s van sexting

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van sexting. Juist in deze tijd, waarin het heel normaal is om dagelijks uren gebruik te maken van je mobiele telefoon of computer, is dit van groot belang. Jongeren groeien op met een telefoon, waardoor zij op een steeds jongere leeftijd in aanraking komen met sexting. Op jonge leeftijd lijkt dit voor hen vaak onschuldig, maar in werkelijkheid brengt het grote risico’s met zich mee. 

Het uitlekken van een naaktfoto

Voor jongeren lijkt sexting vaak iets onschuldigs. Op zich is dat niet zo gek, want je kunt door sexting niet zwanger worden en na het versturen van een naaktfoto hoef je geen soatest te doen. Echter, het is wel belangrijk om je te beseffen dat een foto die je naar iemand verstuurt, in veel gevallen voor altijd blijft bestaan. Het is dus zeer onverstandig om aan sexting te doen met iemand die niet je partner is. De kans is namelijk aanwezig dat de ontvanger van jouw naaktfoto besluit om deze door te sturen, of aan anderen te laten zien. Ook als je enkel aan sexting doet met je partner blijft dit een risico, want je weet nooit zeker of alle foto’s verwijderd zijn op het moment dat de relatie over is. Mocht dit niet het geval zijn en een naaktfoto van jou lekt uit, dan kan dit zeer vervelende gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Er zijn veel verhalen bekend van jongeren die dagelijks de negatieve gevolgen ondervinden van het uitlekken van een naaktfoto. 

Afpersing met een naaktfoto

Het uitlekken van een naaktfoto gebeurt niet altijd doordat de ontvanger deze met anderen deelt. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren doordat het cybercriminelen lukt om toegang te krijgen tot de bestanden die op iemands telefoon te vinden zijn. In dat geval wordt een naaktfoto vaak gebruikt om de persoon in kwestie af te persen. Je wilt immers niet dat jouw foto openbaar gemaakt wordt, wat ervoor zorgt dat veel mensen bereid zijn om geld te betalen aan de crimineel die de foto in handen heeft. Als dit gebeurt, kan dit naast financiële gevolgen, ook psychische schade met zich meebrengen. 

Beveilig je mobiele apparaat zo goed mogelijk

Als je aan sexting doet en deze foto’s opgeslagen staan op je mobiele apparaat, is het extra belangrijk om dit apparaat goed te beveiligen. Dit is immers de enige manier om te voorkomen dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot jouw privéfoto’s. Er zijn verschillende manieren om jouw apparaat te beveiligen. Het is bijvoorbeeld slim om te investeren in een goede virusscanner, maar ook andere vormen van beveiligingssoftware kunnen erg nuttig zijn. Daarnaast is het gebruiken van een VPN ook aan te raden om de beveiliging van je mobiele apparaat te verbeteren. 

Gebruik een VPN

Een VPN leidt jouw dataverkeer om via een andere computer, waardoor het lastig te traceren is op welke plek jij je bevindt. Daarnaast versleutelt een VPN dit dataverkeer. Hierdoor loop je veel minder risico bij het gebruiken van openbare netwerken. Criminelen kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot gegevens die mensen via een openbaar netwerk met het internet delen. Als het ze dan lukt om hun hand te leggen op het wachtwoord van jouw cloudservice, kan dit betekenen dat ze toegang krijgen tot alle foto’s op jouw apparaat. Logischerwijs wil je dit voorkomen en daarom is het verstandig om een VPN te gebruiken, zodat het risico hierop minimaal is.

Rate this post