Test op soa na de incubatietijd

kosten soa test
Wat kost een soa test precies?
april 30, 2017
soa en condooms
Kun je een soa krijgen als je een condoom gebruikt?
mei 30, 2017

Test op soa na de incubatietijd

Wanneer je onveilige seks hebt gehad, dan heb je het risico dat je een soa hebt opgelopen. Natuurlijk vertrouw je je partner. Maar wees eerlijk, zeg jij tegen de ander dat jij een soa hebt? Te bedenken dat jij het waarschijnlijk zelf niet eens zeker weet of je wel of niet besmet bent. Heb je onveilige seks gehad, dan heb je risico op een soa. Zo simpel is het. Maar dan, je bedenkt dat je mogelijk een soa hebt opgelopen. Het heeft dan niet zo veel zin om gelijk na de onveilige seks een test te doen. Je moet wachten tot de zogenaamde incubatietijd verstreken is. Doe je het voor die tijd, dus tijdens de incubatietijd, dan is de uitslag van de test niet betrouwbaar. Ofwel, de uitslag van de test kan aangeven dat je geen soa hebt, terwijl je in werkelijkheid er wel een hebt. De test merkt tijdens de incubatietijd de soa besmetting niet of niet goed op.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA Test

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Vrouwen: vaginale test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of meer info


Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen: urine test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen: oraal
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Besmetting

Eerst even iets over infectie en besmetting. Een besmetting is het overgaan van een micro-organisme (bijvoorbeeld bacteriën of virussen) van de ene persoon op de ander. Er zijn verschillende manieren van overdracht, maar bij een soa gaat het specifiek over het overdragen middels seksuele handelingen. Het blijft bij een besmetting zolang de binnendringer zich nog niet heeft vermenigvuldigd of dat deze door ons afweersysteem wordt verwijderd. Wanneer er wel vermenigvuldiging plaatsvindt (dus ons afweersysteem kan het niet aan) dan hebben we het over een infectie en als de indringer dan ook nog eens schade veroorzaakt, dan is het een ziekteverwekker. Geïnfecteerd zijn, wil dus niet altijd zeggen dat we er ook schade van ondervinden. Ziekmakende infecties kunnen ontstekingen veroorzaken.

Wat is incubatietijd?

Bij een goed functionerend immuunsysteem, zal ons lichaam in reactie op een besmetting of infectie afweerstoffen aanmaken, ook wel antistoffen genoemd. Omdat antistoffen specifiek voor die bepaalde indringer wordt aangemaakt, zijn het juist deze antistoffen die ons iets kunnen zeggen over of we een infectie hebben en welke ziektemaker ons lichaam dan is binnengedrongen. Je begrijpt, dat na besmetting (na onveilige seks) er enige tijd overheen gaat voordat de kwaadaardige binnendringer zich zo heeft vermenigvuldigd en dat ons lichaam daarop voldoende antistoffen heeft aangemaakt dat deze voor een test ook daadwerkelijk ‘zichtbaar’ worden. En dus, dat we pas na enige tijd met een test betrouwbaar kunnen zeggen of je besmet bent geraakt en zo ja, met welke. De tijd, die hiervoor nodig is, noemen we incubatietijd. De incubatietijd wordt ook wel aangeduid met de tijd die zit tussen het besmetraken (binnendringen) en de eerste symptomen van de ziekte. Het zichtbaar worden van ziekteverschijnselen. Maar dat is voor een soa misleidend. Want je kunt heel goed geïnfecteerd zijn en toch geen ziekteverschijnselen hebben. Een test geeft je dan zekerheid of je drager bent zonder symptomen. Maar doe dan die test wel na de incubatietijd.

De incubatieperiode en besmetting

De incubatietijd is per micro-organisme heel verschillend. Je kunt dus niet zeggen dat je na het moment van onveilige seks altijd bijvoorbeeld een week moet wachten met het testen. De incubatieperiode kan variëren van enkele dagen tot zelfs enkele jaren. De incubatieperiode heeft altijd betrekking op één type micro-organisme. Ofwel, wanneer je vandaag besmet bent geraakt met een soa A, dan kun je

bijvoorbeeld) heel goed geïnfecteerd worden met een andere soa B. Soa A en B hebben elk hun eigen incubatieperiode. Een ander belangrijk punt tijdens de incubatieperiode is, dat jijzelf wel anderen kunt besmetten. Ofwel, de indringer in jouw lichaam heeft zich dan misschien nog niet zo vermenigvuldigd dat je kunt gaan testen, maar je draagt inmiddels al wel zo veel bij je dat je er een ander gemakkelijk mee kunt besmetten. Je kunt ervan uitgaan, dat je maar zeer weinig micro-organismen nodig hebt om besmet te raken. Dat betekent dan ook, dat als je nu onveilige seks hebt gehad en je bent besmet geraakt (maakt niet uit hoeveel), dan kun je direct daarna een ander er al weer mee besmetten. Incubatietijd is niet een veilige tijd!

De incubatietijd van soa’s?

Wanneer je weet dat je onveilige seks hebt gehad en je wilt zelf een soa-test uitvoeren dan moet je dat dus doen na de incubatietijd. Je moet dus weten wat de incubatietijd van de verschillende soa’s is. Van de meest voorkomende soa’s geven we je een indicatie van de incubatieperiode. Let wel, een indicatie. Want, in de praktijk kun je nooit zeggen hoelang de incubatieperiode precies is. De incubatietijd wordt gerekend vanaf het moment van overdracht, het moment van besmetting. Voor het uitvoeren van een soa-test moet je dus weten wanneer je onveilige seks hebt gehad. Vanaf dat moment tel je de betreffende incubatietijd er bij op en je weet de datum waarop je de test kunt uitvoeren, voor een betrouwbare uitslag.

Incubatieperiode Chlamydia

Deze bacteriële soa wordt erg gemakkelijk op de ander overgedragen. De incubatietijd van chlamydia is 1 tot 3 weken. Gemiddeld wordt een 10 dagen aangehouden. Met name bij vrouwen (driekwart van de gevallen) is chlamydia symptoomloos.

Incubatieperiode Gonorroe

Voor gonorroe, eveneens een bacteriële soa, is de incubatietijd 2 tot 14 dagen. Gemiddeld wordt met 8 dagen gerekend.

Incubatieperiode Trichomonas

Incubatietijd van Trichomonas is 1 tot 4 weken. Met een gemiddelde van 21 dagen.

Incubatieperiode Syfilis

Syfilis kan een incubatieperiode hebben van 10 tot 90 dagen. Een 29 dagen wordt gemiddeld genomen.

Incubatieperiode Hiv

De virale soa Hiv kan Aids veroorzaken. De incubatietijd tot ontwikkeling aids is 1 tot 15 jaar. Om Hiv te testen kun je rekenen met een periode van 90 dagen.

Incubatieperiode Hepatitis B

De incubatietijd van Hepatitis B is 4 weken tot 6 maanden. Houd rekening met een periode van 90 dagen.

Incubatieperiode Herpes

Herpes heeft een incubatietijd van 2 tot 12 dagen, met een gemiddelde van 4 dagen.

Met welke incubatietijd moet je rekening houden?

Het kan natuurlijk zijn, dat je niet meer precies kunt achterhalen op welk moment je onveilige seks hebt gehad. Dat maakt het lastig om de start van de incubatieperiode te vast te stellen en dus te bepalen wanneer jij een test kunt uitvoeren. Daarnaast de vraag om welke soa gaat het in mijn geval en dus welke incubatietijd is op mij van toepassing.

In het algemeen geldt dat een soa niet alleen komt. Als je besmet wordt met een soa, is de kans aanwezig dat het om meerdere soa’s gaat. Het hoeft niet, maar de kans is er.

Een soa zorgt ook voor dat jouw weerstand afneemt, waardoor het besmettingsgevaar op andere soa juist weer toeneemt. Welke incubatietijd moet je nu nemen om een test uit te kunnen voeren? Toch, bepaal zo goed mogelijk het moment waarop je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Test jezelf of laat je testen op meerdere soa tegelijk. Neem gemiddeld voor de eerste test een incubatieperiode van een twee weken in acht. Om bij enige twijfel de test op een later moment te herhalen.

5/5 - (19 stemmen)