Moet ik een soa-test doen na een onveilige one-night stand?

beffen
Kan ik een soa krijgen van beffen?
april 28, 2019
gepijpt zonder condoom
Ik heb/ben gepijpt zonder condoom, loop ik nu risico op een soa?
april 30, 2019

Moet ik een soa-test doen na een onveilige one-night stand?

De ochtend nadat je wakker wordt en je je realiseert dat het niet je eigen bed is, is hij/zij niet erg bekend bij je is en je onbeschermde seks hebt gehad. Een situatie die ons allemaal wel eens is overkomen. Tinder, Grinder, Bumble, Happn etc, is voor veel mensen een goede manier om een one-night stand te hebben.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA Test

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Vrouwen: vaginale test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of meer info


Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen: urine test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen: oraal
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Wanneer testen na een one-night stand?

Helaas kun je op maandagmorgen na een foutje op zaterdagavond niet snel naar een arts gaan en nauwkeurige resultaten verwachten. De tests werken namelijk pas een paar weken na een mogelijk incident. Dit heeft te maken met hetgeen waarnaar de tests op zoek zijn – de meeste soa-testen zijn eigenlijk niet op zoek naar het virus of de parasiet in je lichaam; ze zijn op zoek naar de antilichamen die je immuunsysteem heeft gemaakt om de ongewenste bezoeker te bestrijden. Het duurt een paar dagen of weken voordat je lichaam de soa opmerkt en een reactie geeft om terug te vechten. In principe duurt het twee weken voordat een Gonorroe- of Chlamydia-test positief uitpakt. Bij syfilis kan het van één week tot drie maanden duren. Je kunt na een maand een besmetting op hiv en hepatitis B en C testen, maar in bepaalde gevallen kan drie maanden duren voordat je kunt testen.

Laat je testen na een one-night stand

Je onbeschermde sekservaring betekent niet dat je leven voorbij is. Neem de controle over je eigen gezondheid en laat je testen op soa’s. In werkelijkheid zijn de meeste soa’s behandelbaar, maar toch is het nooit gemakkelijk om een diagnose te stellen. Met veel infecties van chlamydia, gonorroe en syfilis is het belangrijker dan ooit om jezelf te informeren over waar je ooit mee te maken zou kunnen krijgen.

Het risico op een soa bij one-night stands

Als je seksueel actief bent, kun je je laten testen op soa’s, maar dat maakt het niet minder angstaanjagend. Niemand van ons wil nadenken over de mogelijkheid dat er een kans is op een infectie na een onschuldige gebeurtenis. Maar er is altijd een risico, hoe zelfverzekerd je je ook voelt over de gezondheid en levensstijl van je partner.
Het is belangrijk om te onthouden dat het niet uitmaakt wat het risico is, er bestaat altijd de kans dat je een soa hebt opgelopen. In het onderzoek is ongeveer acht procent van de vrouwen met een laag risico nog steeds positief getest. Wacht niet op enge symptomen of een volgende one-night stand – wees vandaag nog verantwoordelijk en verander je gewoonten. Test jezelf regelmatig en neem altijd condooms mee.

Een testschema opstellen

Het is altijd een goed idee om je regelmatig te laten testen op soa’s, en dat is nog meer het geval als je met meerdere mensen slaapt. Waarom? Omdat je mogelijk aan meer soa’s wordt blootgesteld, afhankelijk van of je geliefden dragers zijn. Het beste is om je elke zes maanden te laten testen. Als je je op je gemak voelt, vertel je je arts over je levensstijl. Op basis van het aantal partners dat je hebt en hoe vaak je nieuwe partners hebt, kan hij/zij je helpen een testkalender op te stellen voor hoe vaak je je je moet laten testen. JE kunt regelmatig online tests bestellen door je aan te melden voor regelmatige bevalling.

Wat zijn de risico’s van anale seks

Anale seks is gaat over het inbrengen van de penis, vingers of een vreemd voorwerp zoals een vibrator in de anus voor seksueel genot. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is anale seks meestal veilig. Er zijn echter verschillende potentiële risico’s die niet aanwezig zijn bij vaginale of orale seks. De anus kan zich bijvoorbeeld niet op natuurlijke wijze smeren met vloeistof om ongemak en wrijvingsproblemen, zoals huidletsels, te verminderen.
In dit artikel bespreken we een paar potentiële risico’s van anale seks en worden enkele mythes uit de wereld geholpen.

Verhoogd risico op een bacteriële infectie

Door condooms te verwisselen bij de overgang van anale naar vaginale seks voorkom je dat er verschillende bacteriële aan het condoom worden toegevoegd.
De anus mist de cellen die het natuurlijke glijmiddel van de vagina vormen. Het heeft ook niet het speeksel van de mond. Ook de binnenbekleding van het rectum is dunner dan die van de vagina. Gebrek aan smering en dunnere weefsels verhogen het risico op scheuren in de anus en het rectum door de wrijving. Sommige scheuren kunnen zeer klein zijn, maar ze stellen de huid nog steeds bloot.
Ontlasting bevat van nature bacteriën en deze kunnen tijdens het poepen mogelijk de huid binnendringen als er scheurtjes in de huid zijn ontstaan. Dit verhoogt het risico op anale abcessen, en een diepe huidinfectie die meestal met antibiotica moet worden behandeld.

Hoe het risico te verminderen

Om deze risico’s te minimaliseren, moet een persoon enkele voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de huid scheurt:
• Gebruik een glijmiddel op waterbasis om wrijvingsscheuren tot een minimum te beperken.
• Verander condooms als je van anale naar vaginale seks overgaat om te voorkomen dat je verschillende bacteriën aan elk condoom toevoegt.
• Beweeg langzaam totdat een persoon voldoende smering heeft vastgesteld.
• Stop als een persoon pijn of ongemak ervaart tijdens anale seks.
• Het gebruik van zaaddodende middelen (spermiciden) kan ook het risico op anale irritatie verhogen. Vermijd deze tijdens anale seks.

Verhoogd risico op soa’s

Omdat anale seks kan leiden tot bacteriële infecties, kan het ook de kans op seksueel overdraagbare infecties (soa’s) verhogen. Bijvoorbeeld omdat de huid bij anale seks eerder scheurt dan bij vaginale seks, is de kans op verspreiding van soa’s groter. Voorbeelden van soa’s die je bij anale seks kunt oplopen zijn chlamydia, gonorroe, hepatitis, HIV en herpes.
Onderzoek toont aan dat het anale geslacht “het hoogst en meest riskante seksuele gedrag voor HIV transmissie is” in vergelijking met andere vormen van seks, zoals vaginale seks of orale seks. De ontvangende persoon heeft bij anale seks 13 keer meer kans om besmet te raken met een soa dan de insertive partner.

Hoe het risico om een soa verminderen

Om het risico op soa-overdracht tot een minimum te beperken, moet iemand bij anale seks een condoom dragen. Men moet ook aandacht besteden aan het type glijmiddel dat ze gebruiken, omdat glijmiddelen op oliebasis, zoals vaseline, latexcondooms kunnen beschadigen. Glijmiddelen op waterbasis, zijn veiliger om te gebruiken met condooms.
Het gebruiken van speeksel als smeermiddel is een risicofactor voor gonnoroea bij mensen is anale seks hebben. Het gebruiken van een glijmiddel is dus een veiligere keus.

5/5 - (14 stemmen)