soa door speeksel
Een soa krijgen door speeksel, kan dat?
maart 3, 2018
afbeeldingen van soa's
Afbeeldingen en foto’s van verschillende soa’s
maart 28, 2018

Wat is Syfilis?

Syfilis is een veel voorkomende bacteriële infectie die wordt verspreid via seks. Syfilis is gemakkelijk te genezen met antibiotica, maar het kan blijvende schade aanrichten als je niet wordt behandeld. Syfilis is een heel gewone Soa. Syfilis wordt verspreid door vaginale, anale en orale seks. Syfilis veroorzaakt zweren op je geslachtsdelen. De zweren zijn meestal pijnloos, maar ze kunnen de infectie gemakkelijk verspreiden naar andere mensen. Je krijgt syfilis van contact met de zweren. Veel mensen met syfilis merken de zweren niet op en voelen zich prima, dus misschien weten ze niet dat ze het hebben. Syfilis kan je vagina, anus, penis of scrotum en soms je lippen en mond infecteren. Je kunt syfilis helpen voorkomen door elke keer dat je seks hebt condooms en/of beflapjes te gebruiken.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA Test

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Vrouwen: vaginale test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of meer info


Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen: urine test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen: oraal
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Goede genezing mogelijk

Syfilis kan gemakkelijk worden genezen met medicijnen als je het snel behandelt. Maar zonder behandeling kan het leiden tot ernstige, permanente problemen zoals hersenbeschadiging, verlamming en blindheid. Daarom zijn soa testen zo belangrijk, hoe eerder je weet dat je syfilis hebt, hoe sneller je er vanaf kunt komen.

Hoe krijg je syfilis?

Syfilis wordt verspreid van seksueel huid-op-huid contact met iemand die de ziekte heeft. Je krijgt het wanneer je vulva, vagina, penis, anus of mond iemands syfiliszweren aanraakt, meestal tijdens seks. Syfilis kan worden verspreid, ook als niemand klaarkomt. De belangrijkste manieren waarop mensen syfilis krijgen, is door het hebben van vaginale seks en anale seks. Het komt minder vaak voor als je orale seks hebt, maar het kan gebeuren. Een moeder kan ook syfilis doorgeven aan een baby tijdens de zwangerschap en bevalling, wat gevaarlijk kan zijn.

Syfilis is in het begin heel gemakkelijk aan andere mensen te geven, vooral wanneer er zweren zijn. Maar veel mensen weten niet eens dat ze syfilis hebben omdat ze de zweren niet opmerken. Het gebruik van condooms telkens als je seks hebt, is een van de beste manieren om syfilis te voorkomen, zelfs als jij en je partner volkomen gezond lijken.

Syfilis wordt niet verspreid via toevallig contact, dus je kan het niet krijgen door eten of drinken te delen, knuffelen, handen vasthouden, hoesten, niezen, handdoeken delen of op de wc-bril gaan zitten.

Wat zijn de symptomen van syfilis?

Syfilis kan een beetje verwarrend zijn omdat er een paar verschillende fasen met symptomen zijn, en ze kunnen elkaar overlappen of rond dezelfde tijd plaatsvinden. En er kunnen momenten zijn waarop je helemaal geen symptomen hebt, maar de infectie zal er nog steeds zijn totdat je het behandeld met medicatie. De symptomen kunnen per fase verschillen en ze zullen misschien niet altijd in dezelfde volgorde plaatsvinden.

Primaire fase

Een zwerende syfilis ontstaat op de plek waar de syfilisinfectie je lichaam is binnengedrongen. De zweren zijn meestal stevig, rond en pijnloos, of soms open en nat. Er is vaak maar één zweer, maar je hebt er misschien meer. Zweren kunnen op je vulva, vagina, anus, penis, scrotum en zelden op je lippen of mond komen. De zweren kunnen zich ook diep in je vagina verbergen, onder je voorhuid, in je rectum en op andere plaatsen die moeilijk te zien zijn.

De zweren van Syfilis zijn zeer besmettelijk en geven de infectie gemakkelijk door aan anderen tijdens seks. Het is gemakkelijk om een zweer te verwarren met een ingegroeide haar, puistje of onschuldige bult. En omdat de zweren niet pijnlijk zijn en op verborgen plaatsen kunnen zitten, kun je ze misschien niet opmerken.

Zweren verschijnen meestal ergens tussen 3 weken en 3 maanden nadat je de infectie hebt opgelopen. De zweren duren meestal ongeveer 3 tot 6 weken en verdwijnen dan vanzelf, met of zonder behandeling. Maar als je niet wordt behandeld, heb je nog steeds syfilis, zelfs als de zweren verdwenen zijn. Je moet medicatie nemen om syfilis te genezen en te voorkomen dat de ziekte naar de volgende fase overgaat.

Secundaire fase

De secundaire symptomen omvatten huiduitslag op de handpalmen, voetzolen of andere delen van je lichaam. De secundaire syfilisuitslag is soms moeilijk te zien en jeukt meestal niet. Je kunt je ziek voelen en milde griepachtige symptomen hebben, zoals lichte koorts, vermoeidheid, keelpijn, gezwollen klieren, hoofdpijn en spierpijn. Je kunt ook zweren krijgen in je mond, vagina of anus en gewichtsverlies of haaruitval krijgen.

Symptomen in de secundaire fase (syfilisuitslag) kunnen 2 tot 6 weken per keer duren en kunnen tot 2 jaar na de eerste besmetting komen en gaan. Ze lijken op andere veel voorkomende ziekten, dus het kan moeilijk zijn om te herkennen dat het syfilis is. De symptomen van deze fase verdwijnen vanzelf, met of zonder behandeling. Zonder behandeling zal je de besmetting nog in je lichaam zitten en kan het in de gevaarlijke stadia overgaan.

Late stadium

Tussen de secundaire fase en de late fase zijn er soms maanden of zelfs jaren dat je syfilis-infectie latent is (er zijn helemaal geen tekenen of symptomen), maar je hebt nog steeds een behandeling nodig om ervan af te komen. Mensen die al lang syfilis hebben, krijgen te maken met ernstige gezondheidsproblemen. Late stadia van syfilis kunnen tumoren, blindheid en verlamming veroorzaken. Het kan je zenuwstelsel, hersenen en andere organen beschadigen en zelfs dodelijk zijn.

Syfilis is in de vroege stadia gemakkelijk te genezen met antibiotica. Als je te laat wordt behandeld, zal het de infectie nog steeds genezen en andere schade aan je lichaam stoppen. Maar de schade die syfilis in een laat stadium al heeft veroorzaakt, kan niet worden teruggedraaid of genezen. De complicaties van syfilis in een laat stadium kunnen 10-20 jaar nadat je voor het eerst bent geïnfecteerd optreden.

Mogelijk geen symptomen van syfilis

Syfilis is geniepig omdat jij of je partner mogelijk geen symptomen hebben die je ziet of voelt. Meestal realiseren mensen zich niet eens dat ze syfilis hebben, dat is deels de oorzaak dat het een veel voorkomende infectie is (en waarom het zo belangrijk is om getest te worden).

De symptomen van syfilis kunnen zo mild zijn dat je ze niet eens merkt. Soms verwarren mensen syfilissymptomen met andere dingen, zoals puistjes of huiduitslag. Syfilis-symptomen komen en gaan na verloop van tijd, maar dat betekent niet dat de infectie verdwijnt. De enige manier om van syfilis af te komen is om er medicijnen voor te nemen. Syfilis leidt tot ernstige problemen als je het niet behandelt. Maar het is meestal gemakkelijk om het te genezen met antibiotica als je het snel behandelt. Daarom is regelmatig een soa test doen zo belangrijk als je seks hebt, hoe gezond je ook lijkt.

Syfilis test

Je kunt niet zeker weten of je syfilis hebt, alleen door hoe je je voelt. Zoals alle Soa’s, is de enige manier om erachter te komen of je besmet bent, jezelf laten testen.

Als je een pijn in je geslachtsdelen opmerkt of als je andere symptomen van syfilis vertoont, laat je dan controleren door een verpleegkundige of een arts. Testen is ook een goed idee als je onbeschermde seks hebt gehad of als iemand met wie je seks hebt gehad syfilis heeft (zelfs als je geen symptomen opmerkt). Als je zwanger bent, kan je arts aanbevelen dat je wordt getest op syfilis.

Over het algemeen moeten mensen die seksueel actief zijn ongeveer een keer per jaar worden getest op soa’s. Je kunt je verpleegkundige of arts vragen of je op syfilis moet worden getest.

Wat gebeurt er tijdens een syfilistest?

Je kunt getest worden op syfilis, of je nu wel of geen zweren of symptomen hebt. Gewoonlijk neemt je verpleegkundige of arts een snel bloedmonster om je op syfilis te testen. Als je een open wond hebt, kunnen ze voorzichtig een vloeistofmonster van de zweer nemen met een staafje en het testen.

Het idee om getest te worden lijkt misschien eng, maar probeer te ontspannen. Het goede nieuws is dat syfilis volledig te genezen is met antibiotica, dus hoe eerder je weet dat je het hebt, hoe sneller je er vanaf kunt komen.

Hoe op syfilis testen?

Je kunt worden getest op syfilis en andere Soa’s bij je arts, een kliniek, in het ziekenhuis of door het uitvoeren van een anonieme zelftest in je eigen huis van soatest24.nl. Het voordeel van een zelftest is dat niemand hoeft te weten dat je jezelf laat testen. Door middel van een urinetest voer je zelf de test uit en binnen 10 minuten heb je het resultaat. Verzending gaat via een pakketje zonder tekst. Op je rekeningafschrift is ook niets te zien over soatest24.nl.

Soa testen maken niet altijd deel uit van de reguliere controle en je moet er misschien om vragen. Wees open en eerlijk met je verpleegkundige of arts, zodat zij je kunnen helpen erachter te komen welke testen het beste voor je zijn. Schaam je niet: je dokter is er om je te helpen, niet om te oordelen.

Behandeling syfilis

Syfilis is meestal gemakkelijk te behandelen in de vroege stadia. Je verpleegkundige of arts zal antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen, meestal penicilline, tenzij je allergisch bent of om andere redenen het middel niet kunt gebruiken. Als je een behandeling voor syfilis krijgt, is het heel belangrijk dat je seksuele partners ook worden behandeld. Anders kun je de infectie opnieuw doorgeven, of aan andere mensen geven.

Maak je behandeling af

Maak je hele kuur af zoals de arts heeft voorgeschreven, ook als je symptomen eerder verdwijnen. Je partner (s) moeten ook worden getest en behandeld voor syfilis, zodat je

elkaar of iemand anders niet opnieuw infecteert. Heb geen enkele vorm van seks (vaginaal, anaal, oraal) totdat jij en je partners de behandelingen hebben beëindigd en alle zweren volledig zijn genezen. Deel je geneesmiddel met niemand. Als je partner behandeling nodig heeft, moet je elk je eigen afzonderlijke doses antibiotica krijgen. Zorg ervoor dat je alle medicijnen gebruikt die zijn voorgeschreven.

Zelfs als je klaar bent met je behandeling en de syfilis volledig verdwenen is, is het nog steeds mogelijk om een nieuwe syfilisinfectie te krijgen als je in de toekomst wordt hieraan blootgesteld. Syfilis is geen eenmalige zaak. Gebruik daarom condooms en/of beflapjes en laat je test regelmatig.

Wat gebeurt er als ik niet behandeld word voor syfilis?

Hoewel syfilis vaak voorkomt en in het begin milde symptomen heeft, kan het echt een groot probleem worden als het niet wordt behandeld. Je kunt het ook gemakkelijk doorgeven aan andere mensen. Syfilis kan in de vroege stadia gemakkelijk worden genezen. Maar als je syfilis te laat behandelt, kan het erger worden en je lichaam ernstig schaden. Syfilis in een laat stadium kan leiden tot gezondheidsproblemen die niet kunnen worden ongedaan gemaakt of genezen, zoals blindheid of verlamming. Als je syfilis hebt, vergroot dit ook je kansen om HIV te krijgen of te verspreiden, het virus dat aids veroorzaakt.

Hoe voorkom ik dat ik syfilis krijg?

Syfilis wordt verspreid door seksueel contact met iemand die het heeft. Het kan worden doorgegeven zelfs als niemand zweren. Syfilis wordt verspreid tijdens vaginale, anale of orale seks. Dus de beste manier om syfilis en andere Soa’s te vermijden, is helemaal geen vaginale, anale of orale seks hebben. Maar de meeste mensen hebben op een bepaald moment in hun leven seks, dus het is belangrijk om te weten hoe je veilige seks kunt hebben. Gebruik een condoom of beflapje en wees voorzichtig. Regelmatig worden getest op soa’s is een andere belangrijke manier om jezelf gezond te houden.

5/5 - (18 stemmen)