hepatitis-b-virus
Hoe besmettelijk is Hepatitis B?
november 29, 2018
syfilis
Wat zijn de gevolgen van syfilis op lange termijn
december 1, 2018

Vaccineren tegen Hepatitis B

In het ergste geval veroorzaakt chronische hepatitis levercirrose of leverkanker. Deze complicaties zijn levensbedreigend. Aangezien er tot nu toe geen genezing is voor de meeste patiënten, is het het beste om gevaccineerd te worden. Dit is echter alleen mogelijk met hepatitis A en B. Daarom zijn ook bescherming tijdens de geslachtsgemeenschap en voorzichtigheid bij direct bloedcontact belangrijk. De behandelingsmogelijkheden voor chronische hepatitis zijn beperkt. Geneesmiddelen worden voornamelijk gebruikt om de symptomen te behandelen.

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte van de lever met het hepatitis B-virus. Een derde van de geïnfecteerden heeft geen symptomen, een ander derde heeft alleen niet-specifieke symptomen en het laatste derde ontwikkelt een acute leverontsteking. Hepatitis B is een van de meest voorkomende infectieziekten wereldwijd.

Type vaccin Hepatitis B

Het geïnactiveerde vaccin bestaat uit delen van het hepatitisvirus en wordt in de spier geïnjecteerd. De vaccinatie tegen hepatitis B wordt ook aangeboden in combinatie met andere vaccins. De vaccinatie beschermt ongeveer 95 procent van de gevaccineerde personen tegen hepatitis B en duurt minstens tien jaar. Een succesvolle hepatitis B-vaccinatie beschermt ook tegen een hepatitis D-virusinfectie.

Bijwerkingen Hepatitis B vaccinatie

Reacties zoals roodheid, zwelling of pijn kunnen optreden op de injectieplaats. Af en toe treedt ook zwelling van de nabijgelegen lymfeklieren op. Vermoeidheid, uitputting, hoofdpijn en pijn in de ledematen en lichte tot matige temperatuurstijgingen komen zelden voor. Verhogingen van de leverwaarden en allergische reacties komen alleen in geïsoleerde gevallen voor.

Wie moet worden ingeënt tegen hepatitis B en wanneer?

Alle zuigelingen en jonge kinderen moeten een hepatitis B-vaccinatie krijgen op de leeftijd van twee, drie, vier maanden en op de leeftijd van elf tot veertien maanden overeenkomstig de richtlijn voor beschermende vaccinatie van het Gemengd Federaal Comité (G-BA).

Vervolgvaccinatie (basisvaccinatie van alle nog niet gevaccineerde personen of voltooiing van een onvolledige vaccinatieserie) tussen de 15e levensmaand en de leeftijd van 17 jaar. Een herhalingsvaccinatie tien jaar na vaccinatie in de kindertijd wordt momenteel niet algemeen aanbevolen voor kinderen en adolescenten. Op dezelfde manier wordt een boostervaccinatie vanaf de leeftijd van 18 jaar over het algemeen niet aanbevolen, maar alleen voor bepaalde risicogroepen.

Comments are closed.