Vanaf welk moment is een soa besmettelijk?

gepijpt zonder condoom
Ik heb/ben gepijpt zonder condoom, loop ik nu risico op een soa?
april 30, 2019
seksueel contact
Kan je een soa krijgen zonder seksueel contact?
juni 3, 2019

Vanaf welk moment is een soa besmettelijk?

Seksueel overdraagbare infecties (soa) worden vaak overgedragen tijdens de seks. Dit staat al in de naam. Maar hoe en vanaf welk moment is een soa besmettelijk? We leggen het je hier uit.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestPrijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 48,75
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 44,50
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Incubatietijd van een soa

Het moment waarop een soa besmettelijk is voor een ander ligt aan de incubatietijd van de specifieke soa. Dit is de tijd die zit tussen het oplopen van een soa en de symptomen. Iedere soa heeft een andere incubatietijd. We geven je hieronder een overzicht van de incubatietijd per soa.

OVERZICHT INCUBATIETIJDEN SOA’s

Incubatietijd
Herpes 4 dagen
Schaamluis 2-14 dagen
Gonorroe 14 dagen
Chlamydia 14 dagen
Syfilis 10 – 90 dagen
HIV 30 – 90 dagen
Trichomas 21 dagen
Hepatitis B 90 dagen
Een soa infectie kan je krijgen via veel verschillende seksuele activiteiten. Dit is bij elke soa anders, omdat er verschillende manieren zijn waarop bacteriën, virussen of parasieten het lichaam kunnen binnendringen.

Contact met besmettelijke lichaamsvloeistoffen

Sommige soa, zoals hepatitis B, maar ook hiv, worden overgedragen door de opname van besmettelijke lichaamsvloeistoffen. Afhankelijk van de soa zijn de vloeistoffen onder andere sperma, vaginaal vocht, de vloeibare film van het darmslijmvlies of (menstruatie)bloed, maar soms ook speeksel of moedermelk. De ziekteverwekkers in dergelijke vloeistoffen kunnen het lichaam binnendringen via een beschadigde huid of slijmvliezen. Soms zijn zelfs kleine hoeveelheden al voldoende.

Condooms verkleinen de kans op besmetting

Met condooms verklein je het risico op infectie, omdat ze direct contact met besmettelijke lichaamsvloeistoffen, besmettelijke slijmvliezen en soms met besmettelijke huid tijdens de seks kunnen voorkomen. Bovendien kunnen huidveranderingen niet worden aangeraakt. Voor sommige soa’s kun je ook gevaccineerd worden.

Contact met aangetaste slijmvliezen en huidveranderingen

Bij sommige soa, zoals chlamydia, bevinden de ziekteverwekkers zich in de slijmvliezen van de vagina, penis of anus. In deze gevallen vindt overdracht plaats wanneer geïnfecteerde slijmvliezen in contact komen met niet-geïnfecteerde slijmvliezen. Er zijn ook diverse soa die veranderingen in de huid veroorzaken – vooral herpesblaren, genitale wratten en syfiliszweren. Zelfs contact met deze huidsymptomen of de inhoud ervan kan gemakkelijk leiden tot een besmetting.

Indirecte besmetting met een soa

Sommige soa, zoals hepatitis A of gonorroe, kunnen ook indirect worden overgedragen, bijvoorbeeld door het delen van seksspeeltjes. De ziekteverwekkers worden overgedragen via objecten, bijvoorbeeld via dildo’s, maar ook via vingers en handen, waardoor slijmvliezen of beschadigde huidgebieden worden bereikt.

Soa’s worden niet alleen overgedragen tijdens de seks….

Hoewel dit de meest voorkomende manier van overdracht is, worden sommige soa’s niet alleen tijdens de seks overgedragen. Er zijn ook andere manieren waarop een infectie kan optreden, zoals tijdens drugsgebruik of tijdens de zwangerschap.

Soa’s en zoenen?

Tijdens het kussen worden slechts enkele soa’s overgedragen. Vaak zitten er slechts kleine hoeveelheden van de ziekteverwekkers in het speeksel. Er kunnen echter ook besmettelijke huidsymptomen in de mond optreden, zodat de overdracht ook tijdens het kussen kan plaatsvinden. Dit geldt vooral voor blaren van herpes, genitale wratten en syfiliszweren.

Wanneer testen op een soa?

Soa’s kunnen goed behandeld worden! Om te voorkomen dat je ze per ongeluk doorgeeft, moet je het testen niet te lang uitstellen. Je moet echter wel wachten tot de incubatietijd is verstreken, anders kan de test de infectie nog niet aantonen.