Hoe herken je Chlamydia en wat doe je er tegen?

meest voorkomende soa's
De meest voorkomende soa’s in Nederland
december 1, 2017
soa met condoom
Een SOA krijgen met condoom, kan dat?
december 3, 2017

Hoe herken je Chlamydia en wat doe je er tegen?

Chlamydia is een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. En wel één uit het rijtje van de meest voorkomende soa’s. Chlamydia is een bacteriële ontsteking die voorkomt in de slijmvliezen van de plasbuis van de penis, de keel, baarmoedermond en anus. Een bacterie die tijdens gemeenschap gemakkelijk van persoon op persoon overgaat. Je kunt zonder het te weten drager van Chlamydia zijn. Je hebt dan geen klachten. Maar … je kunt wel iemand anders tijdens het vrijen besmetten. Krijg je wel klachten, dan krijg je die pas na enige tijd na de bewuste vrijpartij.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestPrijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 48,75
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 44,50
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Incubatie

Het duurt ongeveer één tot drie weken na de infectie dat je de eerste klachten krijgt. De tijd die de bacterie nodig heeft om zich te nestelen en zich te vermenigvuldigen. Om zich te ontwikkelen naar een ontsteking. De zogenaamde incubatietijd. De tijd die zit tussen infectie en de eerste symptomatische klachten. Die incubatietijd is overigens voor elke soa weer anders. En wat je eigenlijk ook moet weten is, dat het uitvoeren van een soa-test tijdens de incubatietijd niet zo veel zin heeft of althans een niet betrouwbare uitslag geeft.

Het herkennen van Chlamydia

Als je na de incubatietijd geen klachten hebt, ja … dat is natuurlijk fijn. Maar nogmaals, geen klachten wil niet zeggen dat je Chlamydia-vrij bent. Je kunt drager zijn, zonder het te weten. In dat geval kom je er alleen achter door een test te doen.

Krijg je wel klachten, dan concentreren die zich op de plek waar de ontsteking zit. Algemene klachten zijn jeuk en pijn. Om voor jou het beter herkenbaar te maken volgt hieronder per sekse een aantal kenmerkende klachten.

Klachten Chlamydia bij vrouw

Een pijn en branderig gevoel tijdens het plassen. Je zou enige bloedverlies en pijn kunnen hebben tijdens het vrijen. En ook bloedverlies tussen je menstruaties. Misschien lastig te ontdekken is een meer vaginale afscheiding dan dat je normaal hebt. Bevindt de ontsteking in je anus, dan merk je dat aan jeuk, bloed afscheiding in ontlasting en diarree. Pijn in de onderbuik, met of zonder koorts, komt voor en ook (met koorts) bekkenontsteking.

Klachten Chlamydia bij man

Pijn en een branderig gevoel bij het plassen. Vooral ’s morgens een afscheiding uit de plasbuis. Pijn in de balzak. En jeuk bij de anus, afscheiding lijkend op bloed in de ontlasting en diarree.

Voor beide sekse geldt dat een ontsteking in de keel te herkennen is aan keelpijn.

Wat je tegen Chlamydia kunt doen

Allereerst, voorkom dat je Chlamydia krijgt. Dat wil zeggen, doe je best om niet besmet te worden. Ook al is het niet 100% gegarandeerd, maar vrij veilig. Gebruik een condoom. Het gebruik van beschermingsmiddelen geldt natuurlijk voor alle soa’s. Maar mocht dan toch blijken uit een test, dat je Chlamydia hebt, dan kun je van de arts hiervoor een kuur krijgen.