Wordt een soa test vergoed?

complete soa test
Waar koop ik een complete soa test?
december 23, 2017
soa huisarts
Soa test door huisarts en GGD
januari 15, 2018

Wordt een soa test vergoed?

“Nu moet hij wel vol zitten! Een blik op de benzinepomp laat zien dat er voor € 70,23 in mijn tank is gegaan en van mijn rekening is afgeschreven.

Het schiet zomaar even door mijn hoofd, hier aan de pomp, maar gisterenavond heb ik, online, een soa test besteld. Toen vroeg ik mij nog af, of dat ook vergoed zou worden. Nu ik dit bedrag aan benzine zie, zie ik liever dat ze mijn reiskosten vergoeden.”

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestPrijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 48,75
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 44,50
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

In vergelijking met …

Ja, in vergelijking met andere, dagelijkse of wekelijkse, uitgaven is een soa test op zich niet duur. Een soa test, als je die zelf koopt, online of in de winkel, begint bij een 40 euro. Natuurlijk, afhankelijk van wat voor soort test je nodig hebt. Want er zijn toch ook soa testen die oplopen naar een 300 euro. Zeker, dan ben je op dat moment wel veel geld kwijt. Evenzo, als je de benzinetank volgooit of een avondje stapt met je vrienden.

Dubbelop

Uitgaven aan benzine en vrienden, daar sta je al bijna niet meer bij stil. En ook al vind je die € 70,23 niet leuk, je weet dat je daar weer heel wat plezierige kilometers mee kunt afleggen. Naar je werk en met je vrienden. Maar als je je op soa moet testen, dan heb je dat plezier al gehad. Je hebt seks gehad met een ander en nu ben je mogelijk besmet geraakt met een Seksueel Overdraagbare Aandoening. Je betaalt dubbelop. Met je gezondheid en met je girorekening.

Je hebt het niet altijd zelf in de hand

Het lijkt hier nu, of het krijgen van een soa je eigen schuld is. Ja, dat is wel een beetje zo, als je sekst met anderen en je bewust/onbewust de risico’s die daaraan kleven ondermijnt. Hoe aantrekkelijk de ander ook moge zijn, het is jouw keus om te seksen en om dat veilig of onveilig te doen.

Er zijn echter ook genoeg andere situaties te noemen, waarin je slachtoffer bent. Dat je een soa hebt gekregen door gedwongen seks of omdat je partner (misschien al ex-) vreemd is gegaan. En je zo een soa hebt gekregen.

Grenzen van een systeem

In Nederland hebben we een gezondheids- en welzijnssystemen dat tot de top van de wereld behoort. Medisch en technisch van een zeer hoog niveau. Met goed opgeleide mensen die dag en nacht klaar staan voor onze gezondheid. Maar ook in sociaal opzicht een systeem dat er mag zijn. Een systeem dat er vanuit gaat dat, in principe, iedereen en altijd geholpen kan en moet worden. In principe, omdat er aan elk systeem grenzen zijn. Zo ook aan ons gezondheidssysteem. En één van die grenzen wordt gevormd door het financiële kader.

Veel betalen en dan nog niet gratis

Aan die medische – en gezondheidskosten betalen we allemaal aan mee. Elke Nederlander is verplicht mee te betalen via de premie van de zorgverzekering. Maar ook belastinggeld gaat

naar de Zorg. En ondanks dat we per Nederlander jaarlijks een behoorlijk bedrag betalen, is het niet vanzelfsprekend dat je altijd en elke medische handeling of medicatie dan ‘gratis’ krijgt. Dat zou onbetaalbaar zijn. Er dus keuzes gemaakt. Welke medische kosten je wel volledig vergoed krijgt, voor welke je moet bijbetalen (bijvoorbeeld met je Eigen Risico van de zorgverzekering) en voor welke je helemaal geen vergoeding krijgt.

Speel op safe – vraag het aan je zorgverzekeraar

Die keuzes zijn in beginsel gemaakt door de overheid. En ondanks dat de zorgverzekering geprivatiseerd is, moet elke zorgverzekering eenzelfde vergoeding geven in de basiszorgpakket. Dat we per verzekeringsmaatschappij een andere premie moeten betalen, heeft te maken dat elk zorgverzekeraar net weer iets andere diensten aanbiedt of andere afspraken heeft met zorgaanbieders. Daarom, wat we hier ook zeggen over de vergoeding van een soa test, kijk altijd na of vraag na bij je verzekeringsmaatschappij hoe het in jouw geval is geregeld.

Huisarts wordt vergoed

Om mensen niet te weerhouden van het inroepen van medische hulp, is een bezoek aan de huisarts gratis. Althans, dit wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Ook handelingen die de huisarts verricht (zoals het nemen van een uitstrijkje) en veel medicatie die hij/zij voorschrijft vallen onder de basisverzekering. Als je je dus niet goed voelt, je hebt lichamelijke klachten, dan ga je naar je huisarts. Blijkt dat die klachten worden veroorzaakt door een soa, dan wordt het bezoek vergoed. Maar ook, als je geen klachten hebt en je wilt je door een huisarts laten testen, dan wordt dat vergoed.

Specialist en Eigen Risico

Verwijst de huisarts je naar een specialist, in ziekenhuis of kliniek, dan moet je even alert zijn. Ook al valt het bezoek aan specialist onder de basisverzekering (kijk even voor de zekerheid in je verzekeringspolis), je moet altijd wel eerst je verplicht Eigen Risico aanspreken. Heb je je verplicht Eigen Risico verhoogd met een vrijwillig Eigen Risico dan ook moet je eerst deze opgemaakt hebben wil je een vergoeding krijgen voor bezoek aan de specialist.

Laboratoriumonderzoek en Eigen Risico

Het aanspreken van je Eigen Risico geldt ook voor bijvoorbeeld laboratoriumonderzoeken. Wanneer de huisarts lichaamsmateriaal, zoals bloed, uitstrijkje en urine, voor nader onderzoek opstuurt naar het laboratorium, dan vallen die kosten wel onder de basiszorgverzekering, maar moet je hiervoor eerst je Eigen Risico aanspreken. Het huisartsen bezoek wordt volledig en direct vergoed. Het laboratoriumonderzoek wordt pas vergoed, als je jouw eigen risico hebt opgemaakt. Ook hier even je polis erop na te kijken of te informeren bij zorgverzekeraar. Want immers, hij kan specifieke afspraken hebben gemaakt met het betreffende laboratorium.

Heb je nu geen behoefte aan gedoe met je verzekering, wel of niet vergoed, dan kun je op elk moment, online, een soa test bestellen. Het klopt, die test wordt niet vergoed. Die moet je zelf betalen. Net zo, als het volgooien van je benzinetank of uitgaan met je vrienden.