Soa test door huisarts en GGD

soa test vergoeding
Wordt een soa test vergoed?
januari 7, 2018
soa menstruatie
Het testen op soa tijdens menstruatie
januari 18, 2018

Soa test door huisarts en GGD

Er zijn vele redenen te bedenken waarom je je op een soa zou willen laten testen. Het kan een directe noodzaak zijn om te testen. Het kan heel goed zijn, dat je je uit voorzorg laat testen. Misschien heb je ook al wel een idee op welke manier en waar je je kunt laten testen op een soa. Zo heb je de zelf- of thuistesten die je online of in de winkel kunt kopen. Maar kun je ook naar de huisarts voor een soa test, of naar de GGD? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA Test

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Vrouwen: vaginale test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of meer info


Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen: urine test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen: oraal
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Om wat voor reden dan ook

Je voelt je niet goed, moet vaak plassen en als je plast voelt het ook nog eens branderig. Het is niet goed met je. Je hebt lichamelijke klachten. En je bedenkt dat een soa daar wel eens de boosdoener van zou kunnen zijn. Een voorbeeld van een directe noodzaak om je te laten testen.

Jullie, jij en je partner, hebben besloten om bij elkaar te blijven en willen voortaan zonder beschermingsmiddelen vrijen. Om elkaar volledig het vertrouwen te geven, willen jullie weten dat jullie beiden soa clean zijn.

Zorg dat je soa vrij bent

Een directe noodzaak om te testen hoeft niet altijd betrekking te hebben op lichamelijke klachten. Je kunt drager van een soa zijn, zonder dat je het weet. Een soa hoeft niet altijd te resulteren in ziekteverschijnselen. Toch is het belangrijk om het te weten of je een soa hebt. En, als je er een hebt, is het belangrijk om weer zo snel mogelijk vanaf te komen. Want, ga ervan uit, dat elke soa op den duur je gezondheid zal schaden. Maar daarnaast, breng je anderen ermee in gevaar. Als jij drager bent, kun je eenvoudig anderen tijdens het seksen infecteren.

Meerder soa’s – meerdere plekken

Diverse redenen om je te testen op een soa. Of op soa’s. Meervoud! Want je kunt heel goed, op hetzelfde moment, meerdere soa’s hebben. Elke soa wordt door een andere bacterie of virus veroorzaakt. En je kunt gemakkelijk meerdere soorten bacteriën en/of virussen hebben. Ook op verschillende plaatsen in je lichaam. Neem bijvoorbeeld Chlamydia die zich nestelt in lichaamsvocht, afgescheiden door slijmvliezen. En slijmvliezen hebben we in onze geslachtorganen, maar ook in mond/keel. Zelfs ook bij onze ogen. Naast Chlamydia zou je bijvoorbeeld nog gonorroe kunnen hebben of een Hiv besmetting in je bloed.

De zelftest

De zelf- of thuistesten zijn natuurlijk heel goed te gebruiken om te testen uit voorzorg. Dat je wilt weten of je een soa hebt. Dat je daarvoor nog liever niet voor naar een arts wilt gaan. De zelftesten betel je eenvoudig online en anoniem. Ook het ontvangen en betalen is anoniem. Niemand weet dat jij een soa test hebt gekocht. En ook, de zelftest voer je uit op het moment dat het jou uitkomt. Op de plek die voor jou veilig voelt. En, over het algemeen heb je dan in een 10 minuten de uitslag van de test.

GGD en Doelgroep

Hecht je veel waarde aan je anonimiteit, maar laat je je liever toch door een medicus testen, dan zou je naar de GGD kunnen gaan. Alleen dan moet je wel behoren tot hun doelgroep. Mensen met een verhoogde kans op het hebben/krijgen van een soa. Je behoort tot de doelgroep wanneer je:

· Jonger bent dan 25 jaar

· Man bent en seks hebt met andere mannen

· Sekswerker bent

· Afkomstig bent uit een land waar veel soa’s voorkomen

· Een directe waarschuwing hebt gehad voor een soa van een seksueel contact of GGD

GGD en de soa test

De GGD staat voor Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Of ook wel Gemeentelijke Geneeskundige Dienst of Gewestelijke Gezondheidsdienst. Elke gemeente dient over een dergelijke dienst te beschikken. De wettelijke taken die een gemeente, op het gebied van gezondheid, moet uitvoeren worden verzorgd door de GGD. Die taken zijn divers. Maar één daarvan is het voorkomen van infectieziekten en de verspreiding daarvan onder de bevolking. In dat kader wordt de soa test aangeboden door de GGD. Gratis! Dan wel alleen voor de doelgroep.

GGD Soa-poli

Overigens, een GGD kan voor meerdere gemeenten werkzaam zijn. En dat maakt, dat Nederland in een 25-tal GGD regio’s is verdeeld. Voor een soa test moet je je richten tot een GGD Soa-poli in jouw regio.

Binnen een regio kan de betreffende GGD meerdere soa-poli’s hebben. In alle grote plaatsen in Nederland is wel een of meerdere Soa-poli(s). Zoals in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Maastricht. Maar ook zijn er poli’s in meer kleinere plaatsen te vinden. Om zo maar een paar te noemen Ede, Tiel, Terneuzen en Geleen. Kijk even voor dichtstbijzijnde GGD Soa-poli op internet.

GGD en anoniem

Afhankelijk van de poli kun je online en/of telefonisch een afspraak maken. Het verdere verloop zal zo bij alle GGD’s nagenoeg gelijk zijn, maar heb je specifieke vragen dan kun je die tijdens het maken van de afspraak stellen. Misschien vind je ook al voldoende informatie op betreffende website. Bij binnenkomst meld je je bij de receptie. Ben je aan de beurt, dan krijg je eerst een intake gesprek. Je persoonlijke gegevens worden wel genoteerd, maar nooit afgegeven aan derden. Jouw bezoek blijft anoniem. Je ouders, je zorgverzekeraar, je huisarts, niemand komt te weten dat jij bij een GGD Soa-poli bent geweest.

Jouw situatie

Tijdens het intake gesprek stelt de behandelaar je vragen. Daarmee bepaalt hij/zij of je verder onderzocht moet worden of dat het toch maar beter is om naar de huisarts te gaan.

Kom je voor verder onderzoek in aanmerking, dan richt zich dat op jouw specifieke situatie. De antwoorden die op de vragen gaf helpen om die situatie in beeld te krijgen. Het zijn onder andere vragen over je seksuele contacten. In de meeste gevallen zal in eerste instantie onderzocht worden op Chlamydia, gonorroe, Hiv en syfilis. Zo nodig wordt extra onderzoek uitgevoerd naar nog andere soa’s.

Verschillende behandelingen

Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan het onderzoek uit verschillende onderdelen en handelingen bestaan. Zo zal er bloed worden afgenomen als je op syfilis, Hiv en eventueel Hepatitis B moet worden getest. Moet je lichamelijk worden onderzocht, dan betekent dat voor de vrouw een inwendig onderzoek met een ‘eendenbek’. Bij mannen is dat een uitstrijkje uit de plasbuis. Mannen moeten vaak ook urine afgeven voor nader onderzoek.

Zo nodig wordt er nog een uitstrijkje gemaakt uit keel en/of anus.

Soms is mogelijk dat jezelf bepaalde handelingen uitvoert. In dat geval zou de vrouw een uitstrijkje uit de vagina kunnen afnemen.

De uitslag

Wanneer er verder geen specifieke onderzoeken nodig zijn, duurt een gemiddeld soa onderzoek een kwartier tot een half uur. Je hebt dan niet meteen de uitslag. Het afgenomen materiaal moet immers in het laboratorium worden onderzocht. Binnen acht dagen krijg je de uitslag. Hoe je die uitslag het liefst wilt ontvangen, kun bij de meeste soa-poli’s aangeven. Bijvoorbeeld via een sms. Of dat je opbelt. Maar bij de GGD Amsterdam kun je ook op hun website met een eigen code inloggen. Je kunt dan online je uitslag inzien.

Als je liever niet naar de GGD gaat, of dat je niet tot de doelgroep behoort, kun je altijd terecht bij je huisarts. Dat is dan misschien niet anoniem. Maar bedenk, dat een arts een geheimhoudingsplicht heeft. Hij/zij zal dus nooit met een ander over jouw bezoek praten. In grote lijnen verloopt een soa onderzoek bij een huisarts net zo als bij de GGD. Je huisarts zal je eerst ook vragen stellen, vervolgens zo nodig lichamelijk onderzoeken en eventueel materiaal afnemen. Dat materiaal, bloed, uitstrijkje en/of urine wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Na enige dagen krijg je de uitslag van je huisarts. Waarna eventuele een vervolgafspraak gemaakt wordt voor een behandeling.

5/5 - (15 stemmen)