wat is gonorroe
Wat is Gonorroe?
februari 18, 2018
wat is herpes
Wat is Herpes?
februari 24, 2018

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door Chlamydia trachomatis-bacteriën. Je kunt het krijgen door vaginale, anale of orale seks te hebben met iemand die de infectie heeft. Chlamydia is een veel voorkomende Soa. Hoewel het gemakkelijk te behandelen is met antibiotica, laten veel van de vrouwen en mannen die elk jaar worden geïnfecteerd zich niet behandelen, waarschijnlijk omdat ze niet weten dat ze Chlamydia hebben. En dat kan leiden tot complicaties, waaronder moeilijkheden om zwanger te worden. Chlamydia-bacteriële infecties komen vaker voor bij seksueel actieve tieners en jonge volwassenen.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestPrijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 48,75
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 44,50
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Risico’s chlamydia infectie

Onbehandelde chlamydia kan permanente schade aan het voortplantingssysteem van een vrouw veroorzaken, wat kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en vroeggeboorte. Vanwege dit risico zouden seksueel actieve vrouwen jonger dan 25 jaar jaarlijks moeten worden getest op chlamydia, zelfs als ze geen symptomen hebben. Testen wordt ook aanbevolen voor vrouwen van elke leeftijd met een verhoogd risico op chlamydia. Dit zijn vrouwen met meerdere sekspartners, een nieuwe sekspartner of een partner met een andere SOA.

Symptomen

Symptomen van chlamydia bij vrouwen

Chlamydia infecteert de baarmoederhals (de doorgang die de vagina en de baarmoeder verbindt). Vrouwen hebben vaak geen duidelijke tekenen van ziekte, vooral niet vlak nadat ze zijn geïnfecteerd. Wanneer de symptomen zich voordoen, omvatten de meest voorkomende symptomen brandende pijn bij het plassen, pijn bij geslachtsgemeenschap of een abnormale, stinkende vaginale afscheiding. Chlamydia kan ook rectale pijn, afscheiding of bloedingen veroorzaken.

Infectie van het oog en keel

Het is mogelijk dat geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen het oog van een sekspartner binnendringen, waardoor het heldere membraan, dat de buitenste laag van het oog beschermt, ontstoken raakt. Chlamydia kan de keel infecteren na onbeschermde orale seks, maar het komt minder vaak voor en veroorzaakt meestal geen symptomen.

Geen symptomen

Veel vrouwen hebben helemaal geen merkbare symptomen en daarom laten ze zich niet testen en behandelen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen.

Risico op andere soa’s

Onbehandelde gevallen van chlamydia maken vrouwen vatbaarder voor andere Soa’s, waaronder HIV. Chlamydia kan ook leiden tot een ernstiger aandoening die pelvic inflammatory disease (PID) wordt genoemd. PID infecteert de voortplantingsorganen. Het kan leiden tot een zwangerschap in de eileider of een miskraam. Vrouwen met PID kunnen onvruchtbaar worden. De aandoening kan ook langdurige bekkenpijn veroorzaken.

Chlamydia symptomen bij vrouwen kunnen zijn:

· Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen

· Abnormale, stinkende vaginale afscheiding

· Pijnlijke seks

· Bloeden na seks

· Frequente aandrang om te plassen

· Rectale pijn

· Bloeden tussen menstruaties of zwaardere menstruaties

· Pijn in de onderbuik, misselijkheid of koorts

· Roodheid van het oog, pijn, zwelling, irritatie of afscheiding

Symptomen van chlamydia bij mannen

Mannen kunnen ook chlamydia krijgen, maar hebben vaak geen symptomen. Chlamydia kan de urethra, de buis die de blaas met de penis verbindt, infecteren. Symptomen verschijnen meestal één tot drie weken nadat een man aan de infectie is blootgesteld. Chlamydia kan een branderig gevoel veroorzaken tijdens het plassen. Mannen kunnen een heldere of troebele substantie opmerken aan de punt van de penis. Bij mannen kan chlamydia de anus infecteren, mogelijk leidend tot rectale pijn of afscheiding.

Chlamydia symptomen bij mannen kunnen zijn:

· Afscheiding uit de penis

· Brandende pijn tijdens het plassen

· Frequente aandrang om te plassen

· Pijn in één of beide testikels

· Rectale pijn of bloeding

· Roodheid van het oog, pijn, zwelling, irritatie of afscheiding

Incubatietijd

Chlamydia kan vaginale of penisafscheiding of een brandend gevoel met plassen veroorzaken, naast andere symptomen. Het kan enige tijd duren, meestal één tot drie weken, voordat symptomen verschijnen na onbeschermde seks met iemand die de infectie heeft. Toch merken sommige mensen helemaal geen symptomen.

Is chlamydia besmettelijk?

Ja, chlamydia is zeker besmettelijk. Iedereen die seks heeft met iemand die een onbehandelde chlamydia heeft, kan geïnfecteerd raken. Daarnaast kunnen mensen met onbehandelde chlamydia de infectie verspreiden naar hun sekspartners. Chlamydia komt vaker voor bij tieners en jonge volwassenen, met name jonge vrouwen. Je onthouden van seks kan een chlamydia-infectie voorkomen. Het gebruik van condooms en het beperken van het aantal sekspartners dat je hebt, kan ook je risico op infectie verminderen.

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia krijg je voornamelijk via onbeschermde vaginale, anale of orale seks. Iedereen die seksueel actief is en geen bescherming gebruikt elke keer dat hij of zij seks heeft, kan het krijgen, en dat geldt ook voor vrouwen die seks hebben met vrouwen en mannen die seks hebben met mannen. Chlamydia wordt doorgegeven wanneer de lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon, inclusief sperma, vaginale vloeistoffen of anale afscheidingen, in contact komen met de slijmvliezen van een partner. Slijmvlies is de zachte laag weefsel die organen en lichaamsholten beschermt, waaronder de mond, vagina, penis, en anus).

Seksspeeltjes kunnen chlamydia verspreiden. Maar kun je ook chlamydia krijgen van een wc-bril? Nee, de SOA-chlamydia krijg je niet door incidenteel contact. Je krijgt het niet van het delen van eten of drinken, en je krijgt het ook niet als iemand hoest of niest. Je kunt ook geen chlamydia krijgen van zoenen.

Chlamydia test

Chlamydia is meestal een stille infectie, wat betekent dat de meeste mensen met chlamydia geen symptomen hebben. De enige manier om een diagnose van chlamydia te bevestigen, is door jezelf te laten testen. Eenvoudige laboratoriumtests kunnen de aanwezigheid van Chlamydia trachomatis-bacteriën detecteren. Het kan na onbeschermde seks één tot vijf dagen duren voordat je de infectie kunt laten testen. De voorkeurstest wordt een nucleïnezuuramplificatietest genoemd. Het detecteert het genetische materiaal van de bacterie. Er zijn andere testmethoden, maar deze zijn minder nauwkeurig. Voor de test zal je arts een uitstrijkje van je vagina of baarmoederhals (of de urethra van een man via de opening aan de punt van de penis) afnemen of een urinemonster verzamelen. Rectale en keelmonsters kunnen ook worden verzameld bij chlamydia-testen.

Zelftest chlamydia

Je kunt ook per post anoniem een chlamydia-zelftest kit ontvangen. Deze kun je bestellen bij Soa24test.nl. Deze test zal je controleren op genitale chlamydia, het zal het je niet vertellen of je chlamydia in je anus hebt. Als je je daar zorgen over maakt, raadpleeg dan een arts. Het is het beste om de test niet uit te voeren tot twee weken nadat je denkt dat je mogelijk het risico hebt gehad om chlamydia op te lopen. Het is onwaarschijnlijk dat de test tekenen van chlamydia oppikt in de eerste twee weken van de infectie. Bij de test zit een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Je kunt de test anoniem bestellen, op je bankafschriften zal nergens Soatest24.nl te zien zijn. Voor vragen kun je altijd terecht via de chatfunctie of door een bericht te sturen aan Soatest24.nl. De verzending is heel discreet, in een brievenbusdoosje zonder opdruk.

Jonge vrouwen jaarlijks laten testen

Testen kunnen uitgevoerd worden wanneer een vrouw of man symptomen heeft, of wanneer de partner van een persoon symptomen heeft of geïnfecteerd is met chlamydia. Jonge vrouwen zouden jaarlijks moeten worden getest. Als ze de infectie hebben, kunnen artsen de behandeling op tijd starten voordat het complicaties op de lange termijn veroorzaakt. Je kunt jezelf ook ieder jaar thuis testen met de zelftest.

Wanneer een dokter bezoeken?

Zelfs als je geen symptomen hebt, is het belangrijk om jezelf te testen als je seksueel actief bent en vermoed dat je of je sekspartner Chlamydia of een andere SOA heeft. Je arts zal een onderzoek doen als je symptomen hebt zoals afscheiding, pijn of bloedingen. Zoek onmiddellijk medische hulp als je symptomen met koorts hebt of als je terugkerende symptomen hebt na behandeling.

Raadpleeg je arts voor een jaarlijkse chlamydia-test als je een vrouw onder de 25 jaar bent of als je een hoog risico loopt op chlamydia. Risicofactoren zijn onder meer een nieuwe sekspartner, partners met meerdere seksen of een partner met een SOA. Onbehandelde chlamydia kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder zwangerschapsproblemen.

Als je de diagnose chlamydia hebt, vertel dan aan sekspartners van de afgelopen 60 dagen om naar de dokter te gaan voor chlamydia-onderzoek en mogelijke behandeling.

Behandeling

Chlamydia kan gemakkelijk worden behandeld met een enkele dosis of een korte kuur met orale antibiotica. Artsen schrijven vaak azitromycine voor, een optie met één dosis die veilig is voor zwangere vrouwen. Een zevendaagse kuur met tweemaal daags doxycycline is een andere optie voor mensen die niet zwanger zijn. Elk is zeer effectief bij de behandeling van chlamydia-infecties. Andere vaak voorgeschreven antibiotica voor chlamydia zijn erytromycine, levofloxacine, ofloxacine en amoxicilline. Deze chlamydia-geneesmiddelen worden zeven of veertien dagen ingenomen. Je moet de hele kuur afmaken om Chlamydia te genezen.

Sekspartners moeten zich ook laten behandelen

Je sekspartner moet ook worden getest en behandeld. Om verspreiding van de infectie te voorkomen, moet je zeven dagen geen seks hebben na het nemen van een enkele dosis azithromycine of tot nadat je een langere kuur hebt voltooid.

Follow-up test

Je arts kan drie maanden na de behandeling met chlamydia follow-up testen aanbevelen om ervoor te zorgen dat je niet opnieuw bent geïnfecteerd.

Is chlamydia goed te behandelen?

Chlamydia is gemakkelijk te genezen met antibiotica. Hoe sneller je wordt getest en behandeld, hoe sneller het verdwijnt. Maar vrouwen en mannen realiseren zich vaak niet dat ze geïnfecteerd zijn omdat ze geen symptomen van chlamydia. Hoe langer chlamydia onbehandeld blijft, hoe groter het risico op ernstige complicaties. Vrouwen kunnen een bekkenontstekingsziekte ontwikkelen, een complicatie die littekens op de eileiders veroorzaakt. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en chronische bekkenpijn.

Chlamydia tijdens de zwangerschap

Chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap kan de zwangerschap compliceren, wat soms kan leiden tot zwangerschap in de eileiders en een vroegtijdige bevalling. Chlamydia kan in sommige gevallen een zwangerschap in de eileiders veroorzaken. Een Chlamydia-infectie kan ook tijdens de bevalling aan de pasgeborene worden doorgegeven.

Bescherm jezelf

Mensen kunnen meerder keren chlamydia krijgen en dat kan het risico op complicaties vergroten. Als je onbehandelde chlamydia hebt, kun je dit doorgeven aan anderen zonder het te weten. Gebruik condooms om jezelf en je sekspartners te beschermen en overweeg het aantal mensen met wie je seks hebt te beperken. Als je positief test voor chlamydia, vertel je huidige en eerdere partners van de afgelopen 60 dagen, zodat zij ook kunnen worden getest en behandeld.