wat is chlamydia
Wat is Chlamydia?
februari 20, 2018
soa door rimmen
Kun je een soa oplopen door rimmen?
februari 26, 2018

Wat is Herpes?

Genitale herpes is een veel voorkomende ziekte en het heeft veel overeenkomsten met het HSV-1-orale herpesvirus (koortslip). Omdat de tekenen en symptomen zich manifesteren in het genitale gebied, is een uitbraak meer verborgen dan bij het HSV-1-virus omdat het niet merkbaar is en niet kan worden gezien door anderen. Er is helaas geen remedie voor genitale herpes, maar medicijnen kunnen de symptomen verzachten en het risico van andere infecties verminderen.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA Test

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Vrouwen: vaginale test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of meer info


Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen: urine test
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen: oraal
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Vergelijk prijzen >
✅ Test op Chlamydia en Gonorroe
✅ Voor Mannen & Vrouwen
✅ Uitslag in 48 uur
✅ Inclusief behandeling!
✅ Discreet verpakt, past in brievenbus. Pick-up-point mogelijk
✅ Bestel voor 23.59, test morgen

Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Symptomen van HSV 2 (genitale herpes) zijn over het algemeen ernstiger dan de orale herpes, omdat de aangetaste gebieden gemakkelijk geïrriteerd kunnen raken door beweging tijdens het dagelijkse leven, zoals zitten en lopen. Het constante schuren van de huid in de gevoelige genitale gebieden kan zelfs nog meer huid problemen veroorzaken en kan de hersteltijd van de uitbraak verlengen. Aangezien de periode van uitbreken tussen de twee en zes weken kan duren, is het belangrijk om vroege tekenen en symptomen te herkennen om in staat te zijn om een behandeling te starten die je zo snel mogelijk helpt herstellen met minimale irritatie en pijn.

Oorzaken Herpes

Twee soorten herpes simplex-virusinfecties kunnen genitale herpes veroorzaken:

HSV-1. Dit is het type dat gewoonlijk koortsblaasjes of koortsblaren rond je mond veroorzaakt. HSV-1 wordt vaak verspreid via huid-op-huid contact, hoewel het tijdens orale seks kan worden verspreid naar je genitale gebied. Herhalingen komen veel minder vaak voor dan bij HSV-2-infectie.

HSV-2. Dit is het type dat vaak genitale herpes veroorzaakt. Het virus verspreidt zich door seksueel contact en huid-op-huid contact. HSV-2 is zeer besmettelijk, ongeacht of je een open zweer hebt. Uitbraken herhalen zich vaak.

Hoe krijg je Herpes?

Het virus verspreidt zich vooral door seksueel contact. Na de eerste infectie bevindt het virus zich in je lichaam en kan het meerdere keren per jaar opnieuw worden geactiveerd. Genitale herpes kan pijn, jeuk en zweren in je genitale gebied veroorzaken. Maar misschien heb je geen tekenen of symptomen van genitale herpes. Als je besmet bent, kun je besmettelijk zijn, zelfs als je geen zichtbare zweren hebt. Condooms kunnen ook helpen de verspreiding van een genitale herpesinfectie te voorkomen. Omdat het virus snel buiten het lichaam sterft, is het bijna onmogelijk om de infectie te krijgen door contact met toiletten, handdoeken of andere voorwerpen die worden gebruikt door een besmette persoon.

Vrouwen zijn vatbaarder voor Herpes

Vrouwen hebben meer kans op genitale herpes dan mannen. Het virus wordt seksueel gemakkelijker overgedragen van man op vrouw dan van vrouw op man. Heb je meerdere seksuele partners? Elke extra seksuele partner verhoogt het risico dat je wordt blootgesteld aan het virus dat genitale herpes veroorzaakt.

Pasgeborenen infectie

Baby’s van geïnfecteerde moeders kunnen tijdens het geboorteproces aan het virus worden

blootgesteld. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging, blindheid of zelfs de dood voor de pasgeborene.

Symptomen

De meeste mensen die besmet zijn met het virus weten niet dat ze het hebben omdat ze geen tekenen of symptomen hebben of omdat hun tekenen en symptomen erg mild zijn. Indien symptomen aanwezig zijn, kunnen ze ongeveer twee tot twaalf dagen na blootstelling aan het virus ontstaan. Als je symptomen van genitale herpes hebt, dan kun je de volgende klachten hebben:

· Pijn of jeuk. Je kunt pijn en gevoeligheid in je genitale gebied ervaren totdat de infectie verdwijnt.

· Kleine rode bultjes of kleine witte blaren. Deze kunnen een paar dagen tot een paar weken na infectie verschijnen.

· Zweren. Deze kunnen zich vormen wanneer de blaren scheuren. Er kan vocht uit komen of ze kunnen gaan bloeden. De zweren kunnen het pijnlijk maken om te plassen.

· Korsten. De huid zal korsten vormen als de zweren genezen.

· Tijdens een eerste uitbraak kun je griepachtige verschijnselen en symptomen hebben, zoals gezwollen lymfeklieren in je lies, hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Waar kun je symptomen krijgen?

Zweren verschijnen waar de infectie je lichaam is binnengekomen. Je kunt de infectie verspreiden door een zere plek aan te raken en vervolgens over een ander deel van je lichaam, inclusief je ogen, te wrijven of krabben. Mannen en vrouwen kunnen zweren ontwikkelen op de volgende plaatsen:

· Billen en dijen

· Anus

· Mond

· Urethra (de buis waarmee de urine van de blaas naar buiten kan wegvloeien)

· Vrouwen kunnen ook zweren krijgen in of op de:

· Vaginale zone

· Uitwendige geslachtsorganen

· Hals

Mannen kunnen ook zweren krijgen in of op de:

· Penis

· Scrotum

Herhalingen komen vaak voor

Genitale herpes is voor elke persoon anders. De tekenen en symptomen kunnen zich jarenlang herhalen. Sommige mensen ervaren elk jaar een groot aantal herpes uitbraken. Voor veel mensen zijn de uitbraken echter minder frequent naarmate de tijd verstrijkt. Tijdens een nieuwe uitbraak, kort voordat de zweren verschijnen, kun je het volgende voelen:

· Branden, tintelen en jeuk waar de infectie voor het eerst je lichaam binnenkwam

· Pijn in je onderrug, billen en benen

Een nieuwe uitbraak is over het algemeen minder pijnlijk dan de oorspronkelijke uitbraak en zweren zullen over het algemeen sneller genezen.

Complicaties

Het hebben van genitale zweren verhoogt de kans op het krijgen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder AIDS. Genitale herpes kan leiden tot ontsteking van de binnenkant van het rectum, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. In zeldzame gevallen leidt een Herpes infectie tot hersenvliesontsteking.

In sommige gevallen kunnen de zweren van genitale herpes ontstekingen rond de plasbuis (urethra)veroorzaken. De zwelling kan de plasbuis gedurende meerdere dagen sluiten, waardoor het inbrengen van een katheter nodig is om je blaas leeg te maken.

Incubatietijd

De incubatietijd voor genitale Herpes kan ergens tussen de twee en zeven dagen liggen nadat je huid-op-huid contact hebt gehad met het virus. Tijdens de eerste infectie worden meestal de meest pijnlijke symptomen ervaren. Dit komt omdat het virus zich in de huid en slijmvliezen voortplant om de symptomen te veroorzaken die zijn geassocieerd met genitale herpes. Sommige mensen met genitale herpes krijgen helemaal geen tekenen of symptomen. Dit kan een onbedoelde verspreiding van de ziekte bij anderen veroorzaken, waardoor het van groot belang is dat tekenen en symptomen worden herkend en de behandeling wordt ontvangen.

Herpes test

Als je vermoedt dat je genitale herpes hebt, of een andere soa, dan moet je je laten testen en naar je arts gaan. Je arts kan gewoonlijk genitale herpes diagnosticeren op basis van een lichamelijk onderzoek en de resultaten van bepaalde laboratoriumtesten. Je kunt ook thuis een zelftest uitvoeren.

Virale cultuur test

Deze test omvat het nemen van een weefselmonster of het afschrapen van de zweren voor onderzoek in het laboratorium.

Polymerase kettingreactie (PCR) test

PCR wordt gebruikt om je DNA te kopiëren van een monster van je bloed, weefsel van een pijnlijke of spinale vloeistof. Het DNA kan vervolgens worden getest om de aanwezigheid van HSV vast te stellen en te bepalen welk type HSV je hebt.

Bloed Test

Deze test analyseert een monster van je bloed op de aanwezigheid van HSV-antilichamen om een herpesinfectie uit het verleden te detecteren.

Thuistest

Er bestaan ook thuistesten voor herpes. Wij adviseren alleen voor thuistesten als je symptomen hebt. Je kunt testen op herpes door middel van een urinemonster. Als je herpes in het genitale gebied hebt, zal het virus normaal in je urine verdwijnen en dat zal de thuistest detecteren. De testen van soatest24.nl kun je anoniem uitvoeren. Je krijgt de test in een neutraal pakketje thuisgestuurd en ook op je bankafschrift is soatest24.nl niet te zien. Binnen 10 minuten zie je het resultaat van de test.

Behandeling

Er is geen remedie voor genitale herpes. Behandeling met antivirale geneesmiddelen op doktersvoorschrift kan op de volgende manieren helpen:

· Helpt zweren sneller genezen tijdens een eerste uitbraak

· Vermindert de ernst en duur van de symptomen bij terugkerende uitbraken

· Vermindert de frequentie van herhaling

· Minimaliseert de kans op overdracht van het herpesvirus naar een ander

Antivirale medicijnen die worden gebruikt voor genitale herpes zijn onder andere:

· Acyclovir (Zovirax)

· Valacyclovir (Valtrex)

Je arts kan je aanraden om het medicijn alleen in te nemen als je symptomen van een uitbraak hebt of als je dagelijks een bepaald medicijn neemt, zelfs als je geen tekenen van een uitbraak hebt. Deze medicijnen worden meestal goed verdragen, met weinig bijwerkingen.

Ondersteuning

Als je erachter komt dat je genitale herpes hebt, kan dit onder meer schaamte en woede veroorzaken. Je kunt achterdochtig zijn jegens je partner als je denkt dat hij je de infectie heeft ‘gegeven’. Of je bent bang voor afwijzing door je huidige partner of toekomstige partners. Wat je voelt is normaal. We geven je wat tips om op een goede manier om te gaan met genitale herpes:

· Communiceer met je partner. Wees open en eerlijk over je gevoelens. Vertrouw je partner en geloof wat hij of zij je vertelt. Beschuldig je partner niet. Genitale herpes kan jarenlang in je lichaam zitten, dus het is vaak moeilijk om vast te stellen wanneer je besmet bent geraakt.

· Leer hoe hiermee om te gaan. Praat met je arts of een hulpverlener om te leren hoe te leven met Herpes en minimaliseer je kansen om anderen te infecteren.

· Word lid van een steungroep. Zoek naar een groep in je omgeving of online, zodat je over je gevoelens kunt praten en kunt leren van de ervaringen van anderen.

Voorbereiding op je afspraak

Als je denkt dat je genitale herpes of een andere seksueel overdraagbare aandoening hebt, maak dan een afspraak om je huisarts of gynaecoloog te raadplegen. Voordat je je afspraak maakt, moet je misschien een antwoord geven op de volgende vragen:

· Wat zijn je symptomen? Wanneer zijn ze begonnen?

· Heb je een nieuwe seksuele partner of meerdere partners?

· Bent je ooit gediagnosticeerd met een seksueel overdraagbare aandoening?

· Gebruik je regelmatig condooms?

· Welke medicijnen of supplementen gebruik je regelmatig?

Enkele vragen die je aan je arts kunt vragen:

· Welke tests heb ik nodig?

· Moet ik worden getest op andere seksueel overdraagbare aandoeningen?

· Moet mijn partner worden getest?

· Moet ik me onthouden van seksuele activiteit tijdens de behandeling?

· Hoe kan ik voorkomen dat ik mijn partner infecteer?

· Wat te verwachten van je arts

Je arts zal je waarschijnlijk een aantal vragen stellen, zoals:

· Heb je bekkenpijn?

· Heb je pijn tijdens het plassen?

· Heeft je zweren of ongewone afscheiding?

Tot slot

Het op tijd opmerken van Herpes symptomen kan je helpen bij het nemen van snelle maatregelen om uitbraken beter beheersbaar te maken. Hoewel Herpes niet te genezen is, kun je door het herkennen van de tekenen en symptomen de uitbraak snel onder controle krijgen voordat het een kans krijgt om controle over je lichaam te krijgen. Je kunt ook dieet- en levensstijlgewoonten aannemen die het voorkomen van herpesontstekingen ondersteunen.

5/5 - (17 stemmen)