Het testen op soa tijdens menstruatie

soa huisarts
Soa test door huisarts en GGD
januari 15, 2018
soa zelftest
Soa zelftest/thuistest mannen en vrouwen
februari 10, 2018

Het testen op soa tijdens menstruatie

Heb je een soa, dan kun je daar in de meeste gevallen goed vanaf komen. Het begint altijd eerst met het testen op een soa. Eerst zeker weten of je wel een soa hebt en dan ook welke. Want er zijn verschillende soa’s. En elke soa heeft voor zijn bestrijding een andere behandeling of kuur nodig. Testen op soa, daar begint het dus mee. Maar …, ook als je nu net ongesteld bent geworden? Ja, ook nu je menstrueert.

Meer informatie over dit onderwerp lees je verder op de pagina...

Vergelijk SOA Testen en bestel ze anoniem:

Tip: verzending is 100% discreet: niemand ziet wat er in het pakketje zit. Je kunt je pakket thuis laten bezorgen, maar ook afhalen bij een DHL ServicePoint in de buurt. Kies bij het afrekenen dan voor "Afhalen" en maak je keuze waar je dit wilt doen.

AanbiederSOA TestPrijs 

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Vrouwen
√ Vaginale test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 48,75
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Testalize.me
Bestel SOA test anoniem
Bestellen >
√ Test op chlamydia en gonorroe
√ Voor Mannen
√ Urine test
√ Uitslag binnen 48 uur
√ Inclusief behandeling!
√ Voor 23:30 uur besteld, morgen bezorgd
√ Discreet verpakt, past in brievenbus
√ Ook mogelijk om af te halen bij locatie naar keuze
€ 44,50
Bestel SOA test anoniem
of lees meer info

Vocht van slijmvliezen

Zoals er verschillende soa’s zijn, verschillende behandelingen, zo zijn er ook verschillende testen. Voor bepaalde soa’s moet bloed worden afgenomen. Dat kun je niet zelf en daarvoor moet je dus naar een arts. Andere soa’s, bijvoorbeeld de veel voorkomende Chlamydia en gonorroe, verblijven in vochtige delen van je lichaam zoals vagina en plasbuis bij de man. Om, voor in die gevallen je op een soa te testen heb je dus een klein beetje van dat vocht nodig, dat door de slijmvliezen wordt afgescheiden.

Volg de instructies

De soa testen zelf zijn betrouwbaar. Daar mag je vanuit gaan. Alleen of de uitslag van jouw test betrouwbaar is, hangt ook nog van wat andere dingen af. Ten eerste de wijze waarop je de test uitvoert en op welk moment. Het is goed om daar even bij stil te staan. Want als straks jouw test aangeeft dat je geen soa hebt, de test heeft niets gevonden, terwijl je in werkelijkheid er wel een hebt, dan ben je misschien nu wel blij, maar later beslist niet. Lees altijd goed de bijsluiter en voer de test volgens de instructie uit. testen en het moment waarop je jezelf test of laat testen.

Nog even wachten – de incubatietijd

Zo is het moment waarop jij je test van groot belang. Dat heeft te maken met de zogenaamde incubatietijd. De tijd die bacteriën of virussen nodig hebben om, na besmetting (het moment waarop zij bij jou in het lichaam komen), zich zo hebben vermenigvuldigd, dat je kunt spreken over het hebben van een soa. Een soa, in de zin dat je werkelijk ziekteverschijnselen hebt of dat je die niet hebt, maar wel in staat bent om de soa over te dragen. Test je nu op een soa tijdens die incubatietijd, dan zitten er mogelijk nog te weinig bacteriën of virussen in het testmateriaal en zal de test aangeven dat je geen soa hebt.

Het moment van testen

De incubatietijd verschilt per bacterie of virus, dus per soa. De incubatietijd kun je opzoeken op internet, of gewoon vragen aan je arts. Belangrijk, is te weten het moment waarop jij denkt besmet geraakt te zijn. Het moment waarop je (onveilige) seks hebt gehad. Vanaf dat moment tel je de incubatietijd erbij op en je weet wanneer je het best de test kunt uitvoeren. Maar ja, wat als je dan op dat moment net ongesteld bent? Hoe betrouwbaar is dan de uitslag?

Bloed heeft geen invloed

We hebben het hier alleen over soa testen waarvoor urine of vaginaal slijm nodig is. Soa’s waarvan de bacteriën of virussen zich in het slijm van de vagina nestelen. Deze bacteriën en virussen trekken zich niets aan van bloed. Ofwel, heb jij een dergelijke soa, dan heeft bloed

geen invloed op hun aanwezigheid en ontwikkeling. Bij mannen wordt de urine getest op een soa. Dat kan, omdat als een man besmet is, de bacteriën of virussen in de urinebuis zitten en dus met plassen naar buiten komen.

Vaginaal slijm is beter

Vrouwen kunnen ook hun urine gebruiken als testmateriaal. Alleen, is dat wel zo betrouwbaar? Een soa bacterie of virus zit bij de vrouw in het slijm van de vagina. De slijmvliezen in de vagina. De urinebuis zit naast de vagina. Dat er bacteriën meegaan met de urine tijdens het plassen is goed denkbaar. Maar ook na incubatietijd is het maar even de vraag of dat een juiste hoeveelheid is om de soa door een test op te laten merken. Betrouwbaarder is het om slijm uit de vagina te nemen en dat te laten onderzoeken.

Gewoon testen tijdens menstruatie – het kan

In beide gevallen (urine of vaginaslijm) geldt, dat het niet uitmaakt of daar dan bloed in vermengd is. Als de soa bacterie/virus aanwezig is, dan zit deze in het vaginaal slijm, ook tijdens een menstruatie. Het is niet zo dat door bloed de bacterie/virus er dan even niet is. Deze blijft aanwezig en zal zich gewoon ontwikkelen. Voor, tijdens en na een menstruatie. Wil je vaginaal slijm testen, dan kan het afnemen daarvan mogelijk iets gevoeliger zijn. Het kan ook zijn, dat jij je, door je ongesteldheid, nu wat onprettig voelt. Maar ongesteld zijn is geen reden om niet te testen of om een afspraak bij een arts of GGD af te zeggen.